JUSS OG SAMFUNN

Raser mot flere mobilnett

Kurt Oddekalv får støtte fra Hello-sjef Nadir Nalbant.

24. sep. 2008 - 08:56

Norge kan bli stråleversting med sin unødvendige satsing på flere mobilnett, sier Hello-sjef Nadir Nalbant i en pressemelding.

Han reagererer på at vi snart kan ha åtte mobilnett på drøyt fire millioner innbyggere.

- Ut fra min kunnskap er det verdensrekord. Dette er unødvendig for mobilmarkedet, og fører til strålefare og visuell forsøpling, mener mobilgründeren.

Nalbant er glad for at NRK Brennpunkt og Kurt Oddekalv har satt fokus på dette temaet. Norge står midt i utbyggingen av flere mobilnett, både nye GSM nett og flere såkalte 3G-nett. Basestasjonene for 3G-nett gir langt mer bakgrunnstråling enn GSM-nettene vi har hatt til nå. Samtidig vil vi i tettbygde strøk få tre eller fire parallelle 3G-nett i tillegg til tre eller fire GSM nett.

Hello har vi for lenge siden bestemt seg for å tilby ”mobil uten nye master”. Eller, sagt på en annen måte, så skal Hello reise kollektivt. Det vil si bruke kapasiteten i eksisterende nett, som det er mer enn nok av.

Tanken med flere nett er selvfølgelig å skape en velfungerende konkurranse. Myndighetene har lagt opp til at de store etablerte nettoperatørene skal subsidiere de små som ønsker å bygge nett, gjennom ulike priser for å motta en samtale fra en annen netteier (terminering).

- Når man har forsøkt akkurat denne medisinen i 15 år uten at pasienten blir bedre, bør men prøve noe annet. Og svaret er enkelt. For seks år siden gjorde man faktisk noe annerledes. Da satte myndighetene ned grossistprisene som videreselgere må betale til Telenor og NetCom. Dette ga umiddelbar effekt ved at Chess grep muligheten og Chess vokste seg til en maktfaktor. Det er på tide å regulere ned prisen igjen, mener Nalbant.

- Vi sier ikke dette nå for å få bedre betingelser til oss selv. Lavere grossist-priser vil også gi oss flere konkurrenter, så det er ikke bare en fordel for oss. Men de negative aspektene ved så mange parallelle nett, er stadig klarere, sier Nalbant.

Innvendingen mot å sette prisene ned for videreselgere er at da blir det mindre lønnsomt for Telenor og NetCom å satse på sine nett. Nalbant har selvsagt forståelse for at det er en grense her, og at det er nødvendig med god kvalitet i de nettene vi skal ha. - Men i dag er ingen annen bransje enn petroleumsbransjen mer lønnsom enn mobilbransjen. Overskuddene i NetCom og Telenor taler sitt tydelige språk. Her er det mye å gå på, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.