Raser mot retusjering av skolebilder

BarneVakten frykter en uheldig utvikling med retusjering av skolebilder.

Svensk skolefoto - retusjering
Svensk skolefoto - retusjering

BarneVakten frykter en uheldig utvikling med retusjering av skolebilder.

Reklamens fotoretusjeringskunster har funnet et nytt marked i Sverige: Tenåringers skolebilder. «Ble du ikke fornøyd med portrettbildet ditt? Vi kan hjelpe deg med det. Vi tar bort det uønskede.»

Slik presenteres tjenesten «Glamour Retusch» hos Svenskt Skolfoto. Kviser som forsvinner og hvitere tenner er bare noe av det man kan bestille.

I høst tilbyr en av de største skolefotografene i Sverige «glamourretusjering»

av tenåringenes skolebilder.

– Iblant har man gutter i gymnasalder som føler seg kvisete, da kan vi fikse litt på bildene slik at de blir finere, sier fotograf Göran Dahlgren til den svenske avisen Expressen.

Han forteller at tilbudet først og fremst er rettet mot gymnasiaster, men at det også er mulig for yngre skoleungdom å forandre på bildene sine.

Svenske Rädda Barnen kommer med kraftig kritikk, og påpeker at ungdom i dag stadig viser tegn til dårligere psykisk helse. Organisasjonen mener at høye krav og press på det perfekte utseende er viktige faktorer som spiller inn.

Leder Øystein Samnøen i BarneVakten er sterkt kritisk til retusjering av barns skolebilde, og mener det bidrar til å forsterke det allerede sterke utseendefokuset.

- Retusjering av skolefoto handler om valget mellom det ekte og det perfekte. Ved å tilby retusjering av de unges ansikter sier man i praksis at det ekte ikke er godt nok. Det er et veldig uheldig signal til tenåringer som befinner seg i fase av livet der man instinktivt søker identitet og egenverdi, mener Samnøen.

Til toppen