BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rasister tilbake i skapet fra nettsted

En av Sør-Afrikas mest hemmelighetsfulle rasistorganisasjoner dukket for en tid siden opp på Internett. Men etter at nettstedet ble kjent, har rasistene gått inn i skapet igjen.

Morten Øverbye
5. aug. 1997 - 19:04

Afrikanerbond heter organisasjonen som i årevis ikke hadde noe kjent telefon eller adresse. I et forsøk på å skape allianser med andre rasister, satte imidlertid den hemmelige organisasjonen opp et nettsted for en tid tilbake.

- I mange år eksisterte ikke denne organisasjonen offisielt. Nå har den et offentlig ansikt, sier den sør-afrikanske journalisten Hennie Serfontein til CNet.

Han mener at bevegelsen nå har begynnt å ta i bruk teknologi for å spre sitt budskap. Under apartheid-regimet i Sør-Afrika støttet den samme organisasjonen verdens strammeste offentlige sensur. Blant annet var fjernsyn forbudt i landet frem til 1976, fordi det kunne ødelegge innbyggernes moral.

Afrikanerbond ble grunnlagt i 1918 for å fremme det hvite mindretallets interesser i landet. Da landet begynte sin apartheid-politikk på 1940-tallet ble denne politikken bygget på organisasjonens idéer. Statsministrene Botha og de Klerk er blant de som har kommet til makten gjennom den lysskye organisasjonens apparat. Også utnevnelser til skolestyrer og menighetsråd skal ha blitt styrt fra organisasjonen.

Etter apartheid-regimet fall, skal andelen medlemmer i Afrikanerbond ha rast fra rundt 16.000 til 12.000. Dette kan være årsaken til at organisasjonen nå har tatt Internett til hjelp for å finne meningsfeller internasjonalt.

Etter at Reuter skrev om hjemmesiden, kan det imidlertid se ut til at rasistene har krøpet inn i skapet igjen. Da digi besøkte nettstedet, fikk vi beskjed om at vi ikke hadde tilgang til det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.