Rask bredbånd kan gjøre Norge langt rikere

Noen milliarders investering kan øke BNP med det mangedobbelte, viser analyse.

Rask bredbånd kan gjøre Norge langt rikere

Noen milliarders investering kan øke BNP med det mangedobbelte, viser analyse.

Oslo (NTB): En utbygging av bredbåndet her i landet kan øke bruttonasjonalproduktet (BNP) med 220 milliarder kroner, viser en utregning.

Utregningen er gjort av tidsskriftet Mandag Morgen, skriver Vårt Land. Beregningen legger til grunn at snittfarten på bredbånd økes fra 9 megabit per sekund til 100.

Analytikeren Harald Wium Lie i rådgivningsselskapet Nexta anslår at kostnadene for staten ved en slik utbygging vil koste mellom 8 og 16 milliarder kroner.

Grunnen til den antatte BNP-veksten er rett og slett at landet vil få muligheten til å produsere flere varer og tjenester.

En arbeidsgruppe for flere departementer har gått inn for å øke gjennomsnittsfarten til 50 megabit per sekund.

– Det er på tide at det begynner å skje noe nå. Behovene endrer seg, selv om det er slik at alle har fått tilgang til bredbånd, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

– Jeg frykter et digitalt klasseskille. Raskt bredbånd til alle burde være et viktig virkemiddel for å opprettholde bosetningen i distriktene, sier Hoff.

Statssekretær Lars Erik Bartnes i Samferdselsdepartementet er uenig i kritikken og mener regjeringen har gjort mye for å utbedre bredbåndet. (©NTB)

Til toppen