Rask og treffsikker søkemotor utfordrer Fast

Den strukturerte søkemotoren Teoma ble lansert 2. april. Det første brukerinntrykket er svært positivt.

Den strukturerte søkemotoren Teoma ble lansert 2. april. Det første brukerinntrykket er svært positivt.

Teoma fikk mye forhåndsomtale i fjor høst, sammen med flere andre tjenester som lovet å gi informasjonssøkere på nettet et enklere liv. I går ble den offisielt lansert. Inntrykket er at Teoma er et godt alternativ til blant andre Google og Fast.

Søker du på "Bach" i Google får du straks (0,08 sekunder) en liste over de første ti av rundt 2,26 millioner treff. Teoma er ikke så omfangsrikt. "Bach" gir "bare" 449.000 treff, og reaksjonstiden er kanskje ørlite lenger.

Forskjellen ligger i presentasjonen.

Øverst til venstre kommer "sponsede resultater", altså kommersielle websider som betaler Teoma for å treffes av bestemte søk. Med søkestrengen "Bach" dukker det opp to sponsede resultater: www.faucetfast.com som tilbyr blandebatterier av merket Bach, og www.arkivmusic.com som lar deg kjøpe enhver tenkelig CD med musikk av Bach.

Deretter kommer en liste over søkeresultater, helt tilsvarende dem i Google, altså med lenket overskrift, relevant avsnitt og nettadresse.

Øverst til høyre er den mest interessante nyheten: Forslag til hvordan søket kan forfines, i form av en liste med forståelige sammensettinger som du kan klikke på etter tur. I dette tilfellet hadde listen disse sammensettingene: Johann Sebastian Bach, Bach Page, Bach Flower Remedies, Der Bach, Eternal Golden Braid, Bl Uuml, Bach Festival, Midi, Files ,Fiori Di Bach og Bach Choir. Klikker på disse forslagene, får du en tilsvarende ny liste over søkeresultater, og nye forslag til forfinede søk. Utvalget er interessant, fordi du straks kan utelukke tusener av treff som ikke har med komponisten å gjøre - Bach Flower Remedies, BI Uunl, Fiori Di Bach - eller konsentrere deg om nettopp disse. Eller du kan straks få øye på noe som setter ditt opprinnelige emne i en bredere filosofisk og kunstnerisk sammenheng, i dette tilfellet Eternal Golden Braid, Douglas Hofstadters udødelige mesterverk om Escher, Gödel og Bach.

Nederst til høyre er en oversikt over "ressurser", altså lenker til sider som gir bakgrunnsstoff om temaer tilsvarende søkebegrepet, gjerne i form av ytterligere lenker. Også her er det lett å få øye på ting som kan hjelpe deg i den videre letingen, i dette tilfellet Bach Ressourcen, Bach Organizations, Gödel Escher Bach med flere.

Søkebegrepet kan presiseres noe gjennom bruk av tegnene for pluss og minus. Dette er forklart i brukerveiledningen, der søkestrengen +the +who +rock +music anbefales for søk etter den kjente gruppen, mens apple -computer utelukker sider med apple som samtidig inneholder ordet computer. Boolske søkestrenger tillates ikke. Du kan heller ikke, som i Googles avanserte søk, spesifisere domener eller liknende begrensninger.

Teoma finner masse ikke-engelskspråklig stoff. Søkebegrepet Ludvig Holberg gir resultater i både Norge og Danmark. Søkebegrepet digi teoma ga digi.no-artikkelen referert ovenfor som søkeresultat nummer to. Men det er irriterende at norske vokaler, i likhet med bokstaver som ö og é, gjengis som spørsmålstegn.

Et interessant eksempel på hvordan søkraffineringen kan virke i Teoma, kommer fram ved å taste "Gro Harlem Brundtland" som søkebegrep. Da dukker sustainability, issues opp som forslag til spesifisering. Dette reduserer de opprinnelig 4830 dokumentene om generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon til 242, og sustainability development dukker opp som enda et raffineringsforslag. At søkraffineringen bygger mer på statistisk analyse enn på kunstig intelligens, blir åpenbart etter hvert som man raffinerer arbeiderpartiet. Da dukker kontakt oss opp som eget forslag!

Teoma er med andre ord et svært interessant tilskudd til floraen av søkemotorer. Men det lønner stadig å ty til flere motorer enn én.

Til toppen