Rask trådløst lokalnett må standardiseres for Europa

Det blir ikke aktuelt med 54 Mb/s trådløst lokalnett i Europa før standardiseringsorganet ETSI har avgjort frekvenssystemet, forklarer Jan-Erik Klaussen i Cisco Norge.

Jan-Erik Klaussen er ansvarlig for trådløse lokalnett i Cisco Systems Norge. Han viser til gårsdagens nyhet om at Intel lover produkter for trådløse lokalnett på det amerikanske markedet etter den raske standarden IEEE 802.11a - 54 Mb/s mot 11 Mb/s for dagens utbredte 802.11b - i løpet av november.

- Det europeiske standardiseringsorganet ETSI vil ikke bruke de samme frekvensene innen 5 GHz-området som amerikanerne gjør, forteller Klaussen. - Det har ennå ikke bestemt seg for den nøyaktige fordelingen som skal gjelde for Europa. Siden standarden følgelig ikke er hundre prosent banket i Europa, er det heller ingen som har laget radiobrikkene som skal innlemmes i det europeiske utstyret for 802.11a.

For å være helt sikker på kompatibilitet med den endelige standarden, går timeplanen til Cisco Systems ut på at 802.11a-produkter skal lanseres i løpet av første halvår 2002.

Klaussen understreker at 11b-standarden uansett vil leve lenge.

- 11b er billig og utbredt, og vil ha klare fordeler selv om hastigheten er betydelig dårligere enn på 11a. Et hensyn er at 11a ikke er like god til å penetrere bygningsmessige hindringer. Derfor er tommefingerregelen at det vil kreves dobbelt så mange aksesspunkter innendørs for 11a som for 11b. Et annet problem gjelder klientsiden. 11a krever mer strøm og busshastighet enn det standard PC-kort kan levere. PC-kort som håndterer 11a-kravene er ennå ikke produsert. 11b har derimot vist at det fungerer med PC-kort på alle slags typer klienter.

11a vil være teknologi for brukere som har et spesielt behov for høy hastighet, mener Klaussen. Han legger til at siden 11a og 11b kjører i hvert sitt frekvensspektrum, vil det ikke være noe problem å kombinere begge standardene i samme område.

Til toppen