Rask vekst for bredbånd i stikkontakten

Internett over strømnettet seiler etter en treg start opp som en konkurrent til ADSL. Ascom presser linjefarten stadig oppover.

Internett over strømnettet seiler etter en treg start opp som en konkurrent til ADSL. Ascom presser linjefarten stadig oppover.

En rekke selskaper, blant annet norske Comuniq ASA og sveitiske Ascom, arbeider med transport av data over strømnettet. Ideen er spennende, for alle hus og bedrifter har en strømledning ferdig tilkoblet.

Ved å plassere nettverksutstyr i transformatorstasjonene og spesielle modemer hos brukeren, ser ønsker mange e-verk å ta opp konkurransen med Telenor. Foreløpig har den tekniske utviklingen ligget noe bak primærkonkurrenten, telefonlinjebaserte ADSL.

- Utrullingen av såkalte powerline-kommunikasjon har vært bremset av mangelen på standarder til radiostøykrav. Her i Norge har Post- og teletilsynet advart mot problemet, men vi forholder oss til standarden i Tyskland, som burde være mer enn god nok, sier Matthias Peter, produktsjef hos Ascom, til digitoday.no.

Les mer om støyproblemene: Tror på bredbånd over strømnettet

Først i disse dager er utstyret endelig ferdig og nå ser salget ut til å løsne. Ascom forteller at selskapet har inngått kontrakter med fem store europeiske kraftverk om leveranse av utstyr: RWE og EnBW, spanske Endesa, Lina.Net på Island, Sydkraft i Sverige og TIWAG i Østerriket. Viken Energinett i Oslo er en av 11 selskaper som arbeider med pilotprosjekter. Viken planlegger åpning til høsten. Les: Du får Internett via stikkontakten i år

Da Viken Energi første gang offentliggjorde sine planer, planla selskapet en overføringsfart på 2 Mbit i sekundet. Siden har utviklingen rullet videre. Ascom har nå utstyr som gir 4,5 Mbit per sekundet og arbeider med 6,2 Mbit i sekundet.

Men allerede til jul lover Altactel å være klar med VDSL, en arvtager til ADSL som lover hele 20-50 Mbit i sekundet.
- Det er ingen teoretiske grenser som tilsier at vi ikke skulle henge med i konkurransen med hva som skjer på telefonlinjen, sier Peter.

Til toppen