TELEKOM

Rask WLAN-standard kan omsider bli fullført

Det har tatt sju år å få ferdig 802.11n.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juli 2009 - 10:29

Spesifikasjonen for WLAN-teknologien 802.11n kan se ut til bli fullført i september. Det skriver Matthew Gast, et medlem med stemmerett i IEEE 802.11-arbeidsgruppen i dette blogginnlegget.

802.11n er et foreslått tillegg til 802.11-standarden for trådløse nettverk som primært skal bidra til å øke den maksimale dataraten i det fysiske laget fra 54 Mbit/s til opptil 600 Mbit/s.

Arbeidet med den nye spesifikasjonen startet opp allerede i september 2002. Men prosessen ble lenge preget av sprikende ideer, konkurrerende forslag og generell uenighet. Det første utkastet til 802.11n ble publisert først i 2006, men utkastet ble nedstemt av IEEE-medlemmene. Våren 2007 ble det bestemt at det skulle lages et nytt utkast, 802.11n Draft 2.0. Dette utkastet ble godkjent for neste trinn i behandlingen.

Noen måneder senere kunngjorde Wi-Fi Alliance et offisielt sertifiseringsprogram basert på Draft 2.0. Bransjen var nå blitt lei av å vente på at standarden. Det var bedre å komme med uferdige, men kompatible produkter med god ytelse, framfor å utsette lanseringen av produktene eller fortsatt å levere løsninger som ikke var kompatible med produkter fra andre leverandører.

Det har blitt lovet at de sertifiserte produktene vil kunne oppgraderes til å støtte den endelige standarden gjennom en firmwareoppdatering. Mer enn 600 ulike produkter har fått en slik sertifisering.

Prosessen i IEEE har siden den tid rullet videre, og i juni ble Draft 11 godkjent av arbeidsgruppen.

I slutten av forrige uke utførte 802.11-arbeidsgruppen det som trolig er dens siste hånd på verket. Det stemte over en endelig godkjennelse og ba dermed høyere nivåer i IEEE 802-gruppen om å godkjenne 11n for publisering. Vedtaket ble gjort med 53 mot 1 stemme, mens 6 avsto fra å stemme.

Ifølge Gast stemte IEEE 802-styret enstemmig for å sende 802.11n til IEEE Standards Board Review Committee, som skal ha neste møte den 11. september i år. Dette vil forhåpentligvis være det avsluttet trinnet i standardiseringsprosessen.

Ifølge Gant er 802.11-arbeidsgruppen allerede i gang med neste trinn i utviklingen. Den har opprettet innsatsgrupper som skal forske og debattere metoder for å lage fysiske lag med gigabit-kapasitet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.