Raskere 2D-grafikk i Google Chrome 7

Den første testversjonen er klar.

Raskere 2D-grafikk i Google Chrome 7

Den første testversjonen er klar.

Google lanserte den første utgaven av nettleseren Chrome i desember 2008. I går kunngjorde selskapet starten på utviklingen av versjon 7.

Kunngjøringen forteller svært lite om hva som er nytt i denne versjonen, men et blogginnlegg skrevet av Julian Troy fra Hviterussland tyder på at Chrome 7 vil få maskinvarestøtte for 2D-grafikk, selv om han i innlegget egentlig omtaler en noe tidligere utgave av Chromium, åpen kildekode-utgaven av Chrome.

Troy lenker også til en kodefil som inneholder alle «bryterne» man kan benytte for å skru av eller på funksjonalitet ved oppstarten av den nyeste utgaven av Chromium. Dette inkluderer også muligheten til å skru på støtte for 3D-grafikkstandarden WebGL.

Tilsvarende maskinvareakselering av 2D-grafikk finnes allerede i Safari 5 og kommer i Internet Explorer 9 og Firefox 4. Også Opera Software planlegger maskinvareakselerasjon av Opera grafikkbibliotek, Vega, men det er uklart når dette vil bli tilbudt.

I Chrome 7 er det også ventet at forhåndsvisning av utskrifter vil komme på plass. Dessuten kommer trolig støtte for fullskjermsavspilling av HTML5-video og muligheten for å plassere fanene i et vertikalt sidefelt i stedet for på toppen av nettleservinduet. En illustrasjon av dette finnes på denne siden.

De fleste brukerne av Chrome benytter i dag versjon 5, som er den stabile utgaven av nettleseren. I tillegg tilbys Chrome 6 i form av en betaversjon. Noen av nyhetene som kommer i versjon 6 er synkronisering av utvidelser mellom Chrome-installasjoner på ulike maskiner, forenkling av brukergrensesnittet, ytelsesforbedringer knyttet til opptegning av bilder, raskere SVG-basert grafikk, innebygd PDF-støtte og støtte for VP8/WebM-videoer.

Dessuten skal Windows-utgaven av Chrome 6 få støtte for utskrift kun av uthevet område på en webside. Mac- og Linux-brukerne vil muligens måtte vente til versjon 7 før dette kommer på plass.

Det er uvisst hvor raskt versjon 6 og 7 vil bli ferdigstilt, men Google har tidligere i år sagt at tempoet nå skrus opp ytterligere, slik at det både kan komme tre og fire nye versjoner i løpet av året.

Nå er ikke Google like konservative med bruken av versjonsnummer som en del andre programvareleverandører, så hver nye versjon betyr nok ikke like store forandringer som det blant annet Microsoft og Mozilla lover i henholdsvis IE9 og Firefox 4. Men at hver nye Chrome-versjon vil inkludere ny funksjonalitet, er det liten tvil om.

Til toppen