Raskere 3G med PC-kort fra Siemens

Siemens har annonsert innstikkskort for bærbare PC-er som skal kunne gi opptil ti ganger høyere hastighet enn vanlig UMTS.

Siemens har annonsert innstikkskort for bærbare PC-er som skal kunne gi opptil ti ganger høyere hastighet enn vanlig UMTS.

Mange i Norge nå er lykkelige over å kunne være trådløst knyttet til Internett ved hjelp av mobilteknologien 3G (UMTS) fra Telenor og Netcom. Likevel, 384 kb/s - som den maksimale nedlastingshastigheten ved ideelle forhold, er ikke all verdens i dag, hvor de fleste bredbåndsbrukere selv i hjemmene gjerne har tilgang på hastigheter oppunder 1 Mb/s for noen hundrelapper i måneden. Mulighetene for raskere og dyrere løsninger er selvfølgelig også tilstede for svært mange.

Selv om en del nå vurderer å bytte ut ADSL-linja med 3G-kort, vil trolig de fleste med begrensede behov for mobilitet fortsatt synes at en rask, kabelbasert løsning er å foretrekke framfor en mobil, men betydelig tregere løsning.

Nå er det heldigvis ikke slik at utviklingen står stille innen løsninger for mobil Internett-aksess. Wimax-teknologie er under full utvikling, men vil, som digi.no skriver i dag, trolig ikke bli tilbudt i Norge før tidligst neste år. Det er mange tekniske utfordringer som fortsatt må løses før Wimax blir en teknologi for allmennheten.

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) er et annet alternativ, som kan være et godt alternativ til Wimax. Spørsmålet er om mobiloperatørene i Norge tilby dette inne rimelig tid. I Sverige har Tre allerede lovet å tilby løsningen ved årsskiftet 2005/2006.

    Les også:

HSDPA regnes som det neste trinnet i evolusjonen av 3G-teknologien. Den er basert på UMTS-infrastrukturen, men skal kunne gi en kontinuerlig båndbredde på mer enn 2 Mb/s sekund med en teoretisk maksimalhastighet på omtrent 10 Mb/s. Med MIMO-teknikker (Multiple Input, Multiple Output) antas det at hastighetene kan økes ytterligere.

I den forbindelse har Siemens annonsert at selskapet denne uken demonstrerer fullt funksjonelle PC Card-baserte innstikkskort som støtter UTMS og HSDPA under CTIA Wireless-messen i New Orleans.

Siemens annonserte i går også at selskapet vil gjøre to ulike HSDPA datakort tilgjengelige i løpet av andre halvdel av 2005. Den ene modellen er beregnet for det amerikanske markedet, mens DC10 med støtte for W-CDMA-tilknytning ved 2100 MHz er beregnet for salg og bruk i Europa og Asia. Selskapet oppgir at kortene skal kunne gi opptil ti ganger høyere hastigheter med HSDPA enn med UMTS alene.

I tillegg til HSDPA støtter kortene fire GSM-bånd (850/900/1800/1900 MHz), GPRS, Edge og vanlig UMTS/W-CDMA. Kortene skal leveres med Siemens Data Suite-programvare og være enkle å installere på maskiner med Windows 2000 og XP.

Siemens har ikke oppgitt hva kortene vil komme til å koste.

Til toppen