Raskere Celeron-prosessorer

Intel lanserte tidligere denne uken to nye utgaver av Celeron-prosessoren. Ytelsesnivået skal være helt på linje med Pentium II-prosessorer med tilsvarende klokkehastigehet.

Intel lanserte tidligere denne uken to nye utgaver av Celeron-prosessoren. Ytelsesnivået skal være helt på linje med Pentium II-prosessorer med tilsvarende klokkehastigehet.

Intel lanserte denne uken 400 MHz- og 366 MHz-utgaver av selskapets Celeron-prosessor. Prosessorene, som er beregnet for konsument-PC-er, skal ha et utmerket pris/ytelsesforhold sammenliknet med Pentium II. Dette viser målinger gjort av PC Week Labs. Brikken skal i følge PC Week Online ha tilsvarende ytelse som henholdsvis 400 og 350 MHz-utgavene av Pentium II. Samtidig er prisen for Celeron betydelig lavere.

De nyeste Celeron-brikkene oppnår mye av sin ytelse gjennom det integrerte, sekundære hurtigminnet som kjører med samme klokkehastighet som resten av prosessoren. Det sekundære hurtigminnet i Pentium II kjører kun med halvparten så høy klokkehastighet som resten av prosessoren, slik at mer tid går bort til venting på data fra hurtigminnet.

De nye Celeron-prosessorene vil som de andre utgavene med sekundært hurtigminne bestå av 19 millioner transistorer og vil komme med to grensesnitt mot hovedkortet. Det ene er det velkjente Slot 1-grensesnittet som også Pentium II benytter. Det andre er et 370-pinner PPGA-grensesnitt (Plastic Pin Grid Array) som skal være billigere og mer fleksibelt å implementere i systemer.

Ifølge Intel blir prisen for 400 MHz-utgaven av Celeron 158 eller 166 dollar, avhengig av om prosessoren er "boxed", det vil blant annet si ferdig utstyrt med vifte. Tilsvarende vil 366 Mhz-utgaven koste 123 eller 131 dollar. Alle prisene gjelder kvanta på 1000 enheter.

Til toppen