Raskere dataimport i nettskyen

Både Microsoft og Google utvider støtten for «Sneakernet».

Google har slike OmNomNom-maskiner ved flere av selskapets avdelinger for å importere store mengder data inn i selskapets nettsky.
Google har slike OmNomNom-maskiner ved flere av selskapets avdelinger for å importere store mengder data inn i selskapets nettsky. (Bilde: Google)

Både Microsoft og Google utvider støtten for «Sneakernet».

I 1981 skrev informatikkprofessoren Andrew S. Tanenbaum, som kanskje er mest kjent for undervisningsoperativsystemet MINIX, det følgende:

«Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway

Dette er fortsatt aktuelt for virksomheter som ønsker å kopiere store datamengder til eller fra nettskyløsningene til de store, amerikanske leverandørene. Selv om mange bedrifter har solid båndbredde på sine Internett-forbindelser, så vil datasettene som skal overføres ofte være så store at det å gjøre dette via Internett vil oppleves som lite praktisk.

Derfor begynte Amazon allerede i 2009 å tilby en import-/eksport-tjeneste hvor kundene kan sende selskapet data på harddisker for å få disse importert i Amazons nettsky, eventuelt tomme harddisker får å hente store datasett ut av nettskyen. I første omgang måtte alle harddiskene sendes til USA, men senere har selskapet etablert slike mottak også i Irland og Singapore.

Denne typen datatransport har fått navnet Sneakernet, kanskje ikke så mye på grunn av bedrifters bruk av metoden, men mer fordi det å ta meg seg datafiler på fysiske lagringsmedier hjem til venner, ofte involverer bruk av joggesko («sneaker»).

Google

Først i sommer kom Google med noe tilsvarende, også dette kun i USA. Men i forrige uke kunngjorde selskapet at slike mottak nå også er etablert i Sveits, India og Japan. Selve maskinen som brukes ble opprinnelig laget for å importere data fra harddiskene til Googles Street View-biler. De kalles for OmNomNom-maskiner, et navn inspirert avdenne figuren.

I likhet med Amazon tar Google 80 dollar for å importere dataene på en harddisk eller SSD kryptert med EncFS, uavhengig av datamengde. Tjenesten er dog ikke offisielt lansert og leveres uten de vanlige garantiene. Foreløpig tilbys ingen eksporttjeneste.

Microsoft
I forrige uke kom også Microsoft med en slik tjeneste. Den ble presentert allerede i begynnelsen av måneden sammen med en hel del andre Windows Azure-nyheter.

Microsofts tjeneste støtte både import og eksport av data, men under en testperiode kun på 3,5 tommers SATA II harddisker på inntil 4 terabyte. Dataene må være kryptert med BitLocker Drive Encryption. Også Microsoft har satt prisen per enhet til 80 dollar, men tilbyr halv pris under testperioden. Tjenesten forutsetter foreløpig at harddiskene sendes til USA.

    Les også:

Til toppen