FORBRUKERTEKNOLOGI

Raskere entusiast-prosessor fra AMD

AMD lanserte i dag en virkelig utfordrer til Intels nyeste ekstremprosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2006 - 10:58

I likhet med Intel, tilbyr AMD prosessorer for de aller mest ytelseskrevende spillerne. Prosessorene leverer litt mer ytelse enn de raskeste av de ordinære modellene, men koster gjerne flere tusen kroner ekstra. Man skal virkelig være entusiast for å kjøpe noe slikt.

Likevel har begge prosessorleverandørene tilbudt slike prosessorer i flere år, så et marked finnes nok. I norske nettbutikker er prosessorene sjelden lagervare, men de kan stort sett skaffes.

Intels nyeste variant, Pentium Extreme Edition 955, kommer på markedet i disse dager. Veiledende pris er 999 dollar. digi.no har omtalt prosessoren her . Vi har i etterkant av testen erstattet originalkjøleren med en Thermaltake Big Typhoon-kjøler, noe som gjorde underverker for både temperatur og støynivå. Under lett arbeid måler vi nå 54 grader Celsius ved lett arbeid, mot 65 grader tidligere, samtidig som at kjøleren - som er mye større enn originalen, arbeider med et helt annet støynivå. Med langvarig hardkjøring av systemet, kom vi nå ikke opp i mer enn 75° C, noe som er langt mer akseptabelt enn de drøyt nitti gradene oppnådde med originalkjøleren.

I dag annonserte AMD at heller ikke de har gitt opp kappløpet om å levere den raskeste prosessoren. Selskapet kunngjorde at prosessoren Athlon 64 FX-60 nå er tilgjengelig. Bortsett fra mer frihet til å overklokke, tyder lite på at annet enn klokkehastigheten skiller denne prosessoren fra AMDs Athlon 64 X2 4800+-prosessor. Den nye brikken har en klokkehastighet på 2,6 GHz, 200 MHz høyere enn 4800+-versjonen. Prosessoren har 1 MB sekundært cacheminne for hver kjerne.

AMD mener at dette er den raskeste prosessoren tilgjengelig for PC i dag, men tester viser at det ikke er det hele ikke er så enkelt. ExtremeTech konkluderer med at det ikke er mulig å kåre en vinner, mens AnandTech i stor grad er enige med AMD. Men til tross for at Intels prosessor blir langt varmere enn AMDs, gjør bruken av 65 nanometers prosessteknologi til at denne prosessoren trolig har betydelig bedre overklokkingsmuligheter enn AMDs prosessor, som er basert på den eldre 90 nanometers teknologien. Ifølge ExtremeTech skal Intel ha sagt at mye av den varmen, som er blitt registrert i tester av selskapets ekstremprosessorer, egentlig stamme fra hovedkortet. Andre nettsteder har utsatt ytelsestestene i påvente av å få tilsendt et nytt hovedkort. Det virker som om feilprosenten med de tidlige utgavene av Intel D975XBX-hovedkortet har vært relativt høy.

Når det gjelder AMDs Athlon 64 FX-60, skal denne være tilgjengelig globalt allerede i dag. Den har en prislapp på 1031 dollar per stykk i kvanta på tusen enheter.

En rekke mindre PC-leverandører skal levere systemer basert på prosessoren, inkludert europeiske Evesham og Mesh.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.