FORBRUKERTEKNOLOGI

Raskere GPS-oppstart med ny teknologi

Ventetiden på at GPS-enheten skal finne posisjonen kan føles lang. Nå kan den reduseres kraftig.

4. jan. 2008 - 07:10

SiRF Technology, et selskap som leverer GPS-mottakere til svært mange av navigasjonsenhetene på markedet i dag, introduserte denne uken en oppdatering til flere av selskapets GPS-løsninger som skal kunne forbedre oppstartstiden til mobile navigasjonsenheter, uten at disse må kobles til et nettverk for å motta assistanse eller oppdateringer.

Den oppdaterte teknologien kalles SiRFInstantFixII og er tilgjengelig for GPS-mottakerne SiRFstarIII, og navigasjonsprosessorene SiRFatlas og SiRFtitan.

Selv om posisjonsbestemmelse ved å bruke GPS-satellitter i teorien bare er en enkel trianguleringsprosess, er beregningene som må gjøres i virkeligheten langt mer komplekse. Først må GPS-mottakeren finne og låse seg til nok satellitter til at den kan beregne posisjonen. Men for å beregne posisjonen nøyaktig, må GPS-mottakeren med svært stor nøyaktighet vite hvor disse GPS-satellittene befinner seg på himmelen.

Hver satellitt krever 30 sekunder på å kringkaste sin nøyaktige posisjon (efemeride), og GPS-mottakeren må være i stand til å laste ned disse dataene fra hver av satellittene den trenger for å fastsatte posisjonen. Disse dataene er ifølge SiRF typisk bare gyldige for to til tre timer (varmstart). Hvis noe forstyrrer signalet mens mottakeren mottar disse dataene, for eksempel en bygning eller et tre, må mottakeren vente ytterligere 30 sekunder på å laste ned alle dataene fra satellitten. Men i den virkelige verden er GPS-mottakeren gjerne i bevegelse, noe som gjør at den kan bli utsatt for flere forstyrrelser etter hverandre, noe som fører til at fastsettelsen kan ta flere minutter.

SiRFInstantFixII skal kunne redusere oppstartstiden til så lite som fem sekunder. Spesielt innen tettbebygde strøk med høye bygninger skal oppstartstiden være svært mye kortere med den oppdaterte løsningen.

SiRFInstantFixII løser problemet med utdaterte ved hjelp av nye algoritmer for å modellere atferden til synlige GPS-satellitter i løpet av dagen, og for å forutse satellittenes posisjon på himmelen i opptil tre dager framover. Når enheten er i bruk, vil disse beregningene kontinuerlig oppdateres.

SiRFInstantFixII skal i tillegg til å kunne spore satellitter raskere, også kunne utnytte svakere signaler enn tradisjonelle GPS-mottakere, noe som kan gjøre det mulig å laste ned satellittdataene selv om det kommer et tre i veien.

SiRF tilbyr fra før SiRFInstantFix-oppdateringen til enheter som kan tilknyttes nettverk (Assisted GPS). Denne løsningen gjør at enhetene kan beregne satellittposisjonene for inntil sju dager fram i tid.

SiRFInstantFixII er ikke noe sluttbrukerprodukt, men tilbys nå leverandører av SiRF-baserte navigasjonsenheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.