BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raskere grafikk med ny PCI Express

En ny og langt raskere versjon av PCI Express ventes å bli klar innen slutten av 2006.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. juni 2006 - 11:36

Dagens moderne PC-er støtter sammenkoblingsteknologien PCI Express, som har en signaleringsrate på 2,5 Gbit/s. Arbeidet med en ny generasjon av teknologien, versjon 2.0, er i full gang og ventes fullført innen slutten av året. Den største nyheten er dobling av hastigheten.

I tillegg til en rekke endringer i de elektriske spesifikasjonene, noe som er nødvendig for å øke hastigheten, vil den nye versjonen av PCI Express også åpne for enkelte nye muligheter.

Ifølge EETimes vil den inkludere en tilgangskontroll for å gjøre det mulig for programvare å kontrollere pakkerutingen i sammenkoblingen og hindre angripere i å forfalske eller rute om data. Dessuten vil en ny funksjon varsle programvare i tilfeller hvor en forbindelse automatisk skifter til en lavere hastighet eller bredde. Programvare skal også kunne kontrollere konfigurasjonen og justere hastigheter til PCI Express 2.0-forbindelser.

Dagens PCI Express-standard begynner allerede å bli for treg for enkelte grafikkløsninger. En økning til 5 gigabits per sekund ventes å løse dette, i hvert fall for en stund, i tillegg til at den raskere forbindelsen gjør at ytelsestapet ved å bruke systemminne i stedet for dedikert grafikkminne, i stor grad skal kunne elimineres, også for grafikkbrikker som ikke er montert direkte på hovedkortet.

Ifølge EE Times gjøres det forberedelser for å øke hastighetene for Serial ATA og Serial-Attached SCSI fra 3 Gbit/s til 6 Gbit/s. Dette, sammen med raskere kontrollere for Ethernet, Infiniband og Fibre Channel, gjør at behov for en raskere PCI Express-versjon så absolutt vil være til stede, ikke minst i servere.

    Les også:

I tillegg til endringer i hastigheter og protokoller, gjøres det også arbeid på formfaktorsiden. Ifølge EE Times har arbeidet med Express-baserte grafikkort for bærbare PC-er blitt lagt på is siden det ikke har vært mulig å lage kort billig nok, samtidig som problemer knyttet til varme, tykkelse på kortene og elektromagnetisk skjerming fra LCD-moduler løses.

Derfor vil PCI SIG i stedet definere et minikort i halv størrelse, beregnet for intern bruk i små stasjonære PC-er og i bærbare. Disse kortene skal ifølge EE Times være omtrent 30 mm brede og 26 mm høye. De skal designes slik at to kort kan få plass i det samme området som et eksisterende mini-kort i full størrelse.

Hensikten med denne typen kort er først og fremst å gjøre det enklere for leverandører som benytter en "build-to-order"-modell for produksjon av bærbare PC-er.

I tillegg til dette, arbeides det fortsatt med en kabelbasert utgave av PCI Express. Et utkast med versjonsnummer 0.7 av spesifikasjonen ble utgitt i forrige uke. Den støtter nå PCI Express-forbindelser med inntil 16 filer. Spesifikasjonen er ifølge EE Times basert på dagens versjon av PCI Express, med en hastighet på 2,5 Gbits/s over avstander på opptil 10 meter. Det er foreløpig uklart om de samme kablene også vil kunne brukes med 5 Gbit/s-utgave av PCI Express.

Dessuten fortsetter arbeidet i PCI SIG med I/O-virtualisering. Dette skal støtte både 1.1 og 2.0-generasjonene av PCI Express. Spesifikasjonen inkluderer separate spesifikasjoner for deling av enheter, tjenester for adresseoversettelse (ATS) og systemer med både én og flere prosessorer.

PCI SIG håper også å kunne komme med enda en generasjon av kobberbasert PCI Express før man går over til optiske forbindelser. Denne generasjonen bør har en signaleringshastighet som er 1,5 til 1,2 ganger raskere enn versjon 2.0. Det arbeides med å finne teknikker som kan gi en hastighet på 10 Gbit/s, samtidig som effektforbruket i verste fall holdes på dagens nivå og prisen er egnet for bruk i vanlige PC-er. Også i dette arbeidet vil behovet til grafikkintensive systemer være den viktigste drivkraften.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.