Raskere Itanium fra Intel

Intel introduserte i går to nye Itanium-prosessorer som skal gi bedre ytelse enn tidligere utgaver.

Intel introduserte i går to nye Itanium-prosessorer som skal gi bedre ytelse enn tidligere utgaver.

Intel lanserte i går for første gang Itanium 2-prosessorer som støtter en forsidebuss på 667 MHz. Til nå har Itanium-prosessorene ikke støttet raskere busshastigheter enn 400 MHz. Dette øker den tilgjengelige bussbåndbredden med 65 prosent, fra 6,4 gigabits per sekund til 10,6 Gbit/s.

Blant annet Hitachi vil ta i bruk de nye prosessorer i selskapets nye BladeSymphony-servere. Disse skal lanseres innen 30 dager. Selskapet har designet et eget brikkesett som kan utnytte den nye bussarkitekturen.

Begge de nye Itanium 2-prosessorene er klokket til 1,66 GHz. Forskjellen er størrelsen på hurtigminnet, henholdsvis 6 og 9 MB, i tillegg til prisen, henholdsvis 2194 dollar og 4655 dollar per stykk i kvanta på tusen enheter.

Intel skriver i pressemeldingen også litt om neste generasjon av Itanium, den dobbeltkjernede "Montecito". Denne skal også støtte busshastigheter på 667 MHz, og levere betydelig mer ytelse. Montecity skal støtte Intels Hyper-Threading-teknologi, noe som sammen med de doble kjernene gjør det mulig for prosessoren å kjøre fire tråder på en gang.

Montecito skal samtidig ha 20 prosent lavere effektforbruk enn dagens modeller, noe som skal gjøres mulig gjennom ny teknologier for effektstyring.

Til toppen