BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raskere laveffekts-prosessorer fra Via

Via lanserte tirsdag to nye prosessorer i selskapets Eden prosessorfamilie. Effektforbruket er svært lavt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2006 - 14:03

Via Technologies har lansert to nye, laveffektsprosessorer beregnet for vifteløse datamaskiner. Den ene benytter ekstra lav driftsspenning (ULV) og har en klokkehastighet på 1 GHz. Den har et maksimalt effektforbruk på 3,5 watt. Den andre har en klokkehastighet på 1,5 GHz og et effektforbruk på 7,5 watt. Begge bruker 0,5 watt når de kjøres på tomgang og er basert på 'Esther'-arkitekturen. De er laget med 90 nanometers prosessteknologi.

Typiske bruksområder for prosessorene er tynne klienter, set-top-bokser og integrerte systemer.

De nye brikkene støtter en mer effektiv buss enn tidligere modeller. VIA V4-bussen, som er kjent fra VIA C7-prosessorene, skal gi en gjennomsnittlig ytelsesøkning på mer enn 30 prosent i forhold til tidligere Eden-generasjoner. Den er klokket til 400 MHz.

De nye prosessorene støtte Vias PowerSaver-teknologi, som gjør at klokkehastigheten veksler mellom 400 MHz og topphastigheten, avhengig av behovet til programvaren som kjøres. Endringen skal kunne skje så raskt som innenfor en klokkesyklus.

Eden-prosessorene er x86-baserte og støtter utvidelser som MMX, SSE2 og SSE3. De har 128 kB med både L1 og L2 cacheminne integrert i selve brikken. Disse kjøres med full hastighet. Brikkene støtter også sikkerhetssystemet Via PadLock Security Engine, som tilbyr maskinvarebasert akselerering av vanlige, kryptografiske operasjoner.

Kobles Eden-prosessorene med Vias CN700 digitale mediebrikkesett med integrert grafikkprosessor, skal systemer basert på brikkene kunne spille av høyoppløst video med oppløsning tilsvarende 1080i, muligens også 1080p.

De nye Eden-prosessorene skal allerede tilgjengelige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.