Raskere mobilt bredbånd med «multiflow»

Tar imot datastrømmer fra to mobil-basestasjoner på en gang.

Raskere mobilt bredbånd med «multiflow»
HSPA+ Multiflow utnytter nettverksressursene bedre enn dagens HSPA+, noe som kan gi brukerne høyere hastigheter og lavere responstid. Bilde: Nokia Siemens Networks

Nokia Siemens Networks skal samme med Qualcomm for første gang demonstrere den mobile bredbåndteknologien HSPA+ Multiflow under Mobile World Congress 2012, som arrangeres i Barcelona i neste uke.

HSPA+-teknologien er ikke ny og har en demonstrert, men likevel ganske teoretisk kapasitet på minst 336 megabit per sekund. Men som alltid med slike teknologier så deles kapasiteten mellom alle brukerne som er koblet til samme sektor eller basestasjon. Samtidig kan det være at masten som står litt lenger unna, men fortsatt er innen rekkevidde, har mye ledig kapasitet.

HSPA+ Multiflow gjør det mulig for enheter som er i utkanten av området som dekkes av én basestasjon, å opprette en datakanal også til en annen basestasjon som betjener naboområdet. Dette fører til bedre utnyttelse av nettverksressursene og kan ifølge Nokia Siemens Network og Qualcomm gi opptil dobbelt så høy datarate og opptil 50 prosent raskere respons enn dagens HSPA-nettverk.

Under demonstrasjonen i neste uke vil selskapene benytte Single RAN-løsningen til Nokia Siemens Network og en prototype av en USB-enhet utviklet av Qualcomm.

– Med 100 millioner smarte enheter som kommer til hver måned, ser vi en konsekvent økning i «smarte» applikasjoner som tar i bruk deres avanserte muligheter. Ikke bare øker nettverkstrafikken dramatisk. Mye av den er også har også en uforutsigbar karakter, og dette kan påvirke brukeropplevelsen, sier Keith Sutton, sjef for WCDMA-virksomheten til Nokia Siemens Networks, i en pressemelding.

– Det er her HSPA+ Multiflow hjelper operatørene. Den reduserer ubalansen som typisk oppstår i bruken av nettverksressurser, og øker hastigheten og kapasiteten til HSPA+.

Operatører som allerede har bruker Single RAN-utstyret til å tilbyr HSPA i dag, kan støtte HSPA+ Multiflow-teknologien ved å installere en programvareoppdatering.

HSPA+ Multiflow er en kandidatfunksjon til 3GPP Release 11, som ventes å bli gjort til standard i løpet av sommeren. Teknologien skal etter planen gjøres kommersielt tilgjengelig i andre halvdel av 2013.