Abonner
TELEKOM

Raskere nettsted med ny Apache-modul

«mod_spdy» er ute av beta.

Den grunnleggende arkitekturen i implementeringen av SPDY-protokollen.
Den grunnleggende arkitekturen i implementeringen av SPDY-protokollen. Bilde: Google

Undersøkelser har vist at dersom en webside ikke laster på bare et par sekunder, så mister mange bruker tålmodigheten og velger et annet nettsted å besøke.

Det er flere faktorer som påvirker dette. Ikke alle er like enkle eller billige å gjøre noe med, men det finnes unntak.

Google kom denne uken med en modul til webserveren Apache HTTP Server 2.2 som skal gjøre kommunikasjonen mellom serveren og utvalgte nettlesere mer effektiv. Modulen heter mod_spdy og gir støtte for SPDY-teknologien, som Google har utviklet med utgangspunkt i HTTP. SPDY støttes så langt av Chrome og nyere utgaver av Firefox og Android-nettleseren.

Med mod_spdy-modulen på plass i webserveren, skal både serveren og nettlesere kunne komprimere HTTP-headere, noe som reduserer mengden av data som må overføres. Flere ressursforespørsler kan multiplekses over en enkelt TCP-forbindelse, noe som reduserer antallet forbindelser i nettverket. Dessuten kan nettleseren på samme tid be om alle ressursene som en webside behøver, i stedet for bare noen få om gangen. Det reduserer ifølge Google antallet beskjeder som må sendes fram og tilbake mellom server og klient.

SPDY kjøres via HTTPS, så det er kun med sikre nettsteder at teknologien vil ha noen effekt. Ved vanlige HTTP-forbindelser og med nettlesere som ikke støtter SPDY, vil datautvekslingen skje på vanlig måte.

Det er særlig websider som krever at mange ulike filer må lastes ned, for eksempel bilder, som kan dra nytte av SPDY. Videoen nedenfor viser et eksempel på dette. Websiden i demonstrasjonen er tilgjengelig her.

Mange av Googles tjenester benytter allerede SPDY. Det samme gjør Twitter innen enkelte områder. I Chrome kan man på denne spesialsiden se hvilke av nettleserens forbindelser som benytter SPDY.

Apache-modulen mod_spdy er utgitt som åpen kildekode med Apache-lisens. Den er tilgjengelig i ferdig kompilerte pakkefiler for Linux, samt som kildekode.

Det pågår et arbeid om å gjøre SPDY til en åpen standard, enten som et alternativ til HTTP eller som en del av en ny versjon av HTTP. Noe av dette arbeidet er omtalt her.

    Les også:

Les mer om: