Raskere og gjerrigere prosessorer

Slik blir neste generasjons Intel Core.

David Perlmutter, Intels produktsjef, presenterte i går selskapets neste generasjon av Core-prosessorer under Intel Developer Forum i San Francisco.
David Perlmutter, Intels produktsjef, presenterte i går selskapets neste generasjon av Core-prosessorer under Intel Developer Forum i San Francisco. (Bilde: Intel)

Slik blir neste generasjons Intel Core.

Intels produktsjef, David (Dadi) Perlmutter, åpnet i går årets utgave av Intel Developer Forum i San Francisco med å fortelle om den kommende generasjonen av selskapets Core-prosessorer. I motsetning til tredje generasjons Core (Ivy Bridge), som kom i år, vil fjerde generasjons Core-prosessorer være utstyrt med en ny mikroarkitektur. Denne har kodenavnet Haswell.

Ivy Bridge-prosessorene har beholdt mikroarkitekturen Sandy Bridge fra andre generasjons Intel Core, men er laget med 22 nanometers prosessteknologi i stedet for 32 nanometers prosessteknologi.

Fjerde generasjons Core vil også baseres på 22 nanometers prosessteknologi, men vil altså være utstyrt med en forbedret mikroarkitektur som både skal gi mer ytelse per klokkesyklus og lavere effektbruk.

Dette skal oppnås ved hjelp av flere forbedringer. Forbedret «branch prediction» skal gi både bedre ytelse og mindre bruk av energi på bortkastet arbeid. Dypere buffere skal åpne for utvidet parallellitet. Det loves doblet båndbredde mellom kjernene og L1 datacachen, og mellom L1- og L2-cachen.

Instruksjonssettet til prosessorene utvides med Advanced Vector Extensions 2, som skal bedre ytelse til dataspill, multimedia og tungregning, samt nye heltallsinstruksjoner for raskere indeksering og hashing, kryptografi og endian-konvertering.

Det maksimale antallet flyttalsoperasjoner som kan utføres per klokkesyklus skal med blant annet dette kunne dobles i forhold til det Sandy Bridge kan levere.

Diagrammet viser forskjellene i cache-båndbredde og forbedringene i flyttalsytelse per klokkesyklus i de fire nyeste mikroarkitekturene til Intel.
Diagrammet viser forskjellene i cache-båndbredde og forbedringene i flyttalsytelse per klokkesyklus i de fire nyeste mikroarkitekturene til Intel. Bilde: Intel

Det loves også betydelig bedre grafikk- og videoytelse enn det dagens Core-prosessorer leverer.

Effektbruken når prosessorer er arbeidsledig skal være redusert med inntil 95 prosent ved hjelp av en ny og dypere hviletilstand, C7, hvor alle klokker stoppes og spenninger fjernes fra det aller meste av prosessoren. Men også når prosessoren er aktiv skal effektbruken være redusert, blant annet gjennom mer finkornet kontroll over hvilke deler av professoren som til enhver tid skal jobbe med hvilken frekvens og spenningsnivå.

Flere detaljer om Haswell finnes i denne presentasjonen.

Det er først og fremst bærbare pc-er Intel har hatt i tankene når selskapet har utviklet Haswell, men også nettbrett. I tillegg til fjerde generasjons Core-prosessorer, skal Intel i 2013 tilby en serie enda mer energieffektive prosessorer som også er basert på samme mikroarkitektur. Disse skal i utgangspunktet ha et effektbehov på 10 watt.

I tillegg skal Intel snart lansere neste generasjons Atom-systembrikke, Clover Trail, som også skal være beregnet for blant annet nettbrett. Ifølge Intel skal de være spesielt tilpasset Windows 8.

    Les også:

Til toppen