Raskere og lettere Ubuntu

Men fokuset på ytelse har ført til lite ny funksjonalitet.

Raskere og lettere Ubuntu
Selv om ytelsesforbedringene i Ubuntu 13.04 først og fremst er gjort for å forbedre ytelsen på enheter med begrensede ressurser, skal også brukere av kraftigere systemer få glede av arbeidet som har blitt gjort. Bilde: Ubuntu.com

En ny versjon av Linux-distribusjonen Ubuntu, 13.04 «Raring Ringtail», ble lansert i går. Hovedfokus for videreutviklingen av desktop-utgaven har denne gang vært ytelsen på det Canocal kaller for lettvektssystemer, altså systemer med temmelig begrensede ressurser. Utgivelsen anses som en opptakt til de kommende utgivelsene av Ubuntu for mobile enheter.

Resultatet skal være kortere responstider ved sporadisk bruk, samt redusert bruk av minne.

Med fokus på strømlinjeforming og ytelse, har det blitt mindre tid til ny funksjonalitet. Det opplyses at den nye display-serveren MIR nå er tilgjengelig for testing. Men foreløpig er dette tilbudet først og fremst beregnet for utviklere. MIR skal i kommende Ubuntu-utgaver sikre en «sømløs konvergens» på tvers av telefoner, nettbrett og pc-er, slik at Ubuntu for de ulike formfaktorene kan dele den samme kodebasen.

Felles kodebase for alle enheter skal gjøre det enklere for utviklere å lage applikasjoner for alle formfaktorer. Ubuntu 13.04 inkluderer også Developer Preview SDK, som gjør det mulig nettopp å lage én applikasjon som fungerer på tvers av både mobil, nettbrett og pc.

Serverversjonen av Ubuntu 13.04 har i særlig grad nyheter knyttet til nettskyfunksjonalitet. Det loves «high-availability»-funksjonalitet for OpenStack, forbedringer i Juju-brukergrensesnittet for visuell representasjon av forholdet mellom tjenester som kjøres i nettskyer som Amazon EC2 og OpenStack, samt et støtte utvalg av Juju Charms, som ulike typer servertjenester som er mer eller mindre ferdig konfigurert og sammensatt for enkel utrulling i nettskyen. Eksempler på dette er Varniche Cache, WordPress, Node.js eller rett og slett en Ubuntu-server.

Ifølge The Register er det en hel del funksjonalitet som skulle ha vært med i 13.04-utgaven, men som har blitt forskjøvet til 13.10-utgaven («Saucy Salamander»), som kommer i oktober. Dette inkluderer planen om å gi Unity Dash mer søkefunksjonalitet gjennom Smart Scopes, som gjør det mulig å søke i alt fra enkeltnettsteder som IMDb til brukerens egne bokmerker fra det samme verktøyet.

Utsettelsen av Smart Scopes skal også ha ført til at løftet om mer fininndelte personverninnstilling for søk, noe kontroversen rundt Amazon Search Lens ledet opp til i fjor høst, også har blitt forskjøvet.

Flere detaljer om nyhetene i Ubuntu 13.04 finnes her.