Raskere og mer funksjonell Opera

Opera Software har igjen gitt selskapets nettleser, Opera, en ansiktsløftning Selv om de fleste forbedringene skal være gjort under skallet, finnes det også nyheter som brukeren umiddelbart vil få glede av.

Opera Software har igjen gitt selskapets nettleser, Opera, en ansiktsløftning Selv om de fleste forbedringene skal være gjort under skallet, finnes det også nyheter som brukeren umiddelbart vil få glede av.

Opera 3.6 er foreløpig kun tilgjengelig i betautgave, men ifølge Jon Stephenson von Tetzchner, en av Opera Softwares to gründere, vil den ferdige utgaven bli klar i løp av en uke eller to.

- Vi har allerede testet denne utgaven internt en stund og mener den er temmelig fri for bugs, sier Tetzchner til digi.no.

Opera 3.6 skal ha en rekke forbedringer i forhold til forgjengeren. Blant de viktigste er nok bedre støtte for JavaScript. Opera har hatt enkelte vanskeligheter med å håndtere websider med slik kode.

Opera 3.6 skal også ha bedre støtte for plugins. Tetzchner mener at nettleseren nå skal støtte stort sett alt som er tilgjengelig, inkludert de aller nyeste.

Støtte for overlappende stilsett har Opera hatt en stund og i en test gjort av nettstedet Web Review, viser at Opera har bedre støtte for denne standarden enn både Internet Explorer 4 og Netscape Navigator 4. Likevel skal Opera 3.6 ha fått enda bedre støtte for denne standarden.

Tetzchner forteller at den nye versjonen av Opera antagelig blir enda litt raskere enn de nåværende utgavene.

- Vi fokuserer først og fremst på hastighet og kompatibilitet med standardene, sier han.

Brukergrensesnitt i Opera 3.6 er også endret en anelse. Opera Software eksperimenterer nå litt med verktøylinjen i nettleseren. Verktøylinjen er nå mer oversiktlig. Men også i noen av de foregående utgavene har brukerne kunnet skifte ut verktøylinjen etter ønske.

Opera har igjen fått støtte for mus med rullehjul. Denne funksjonaliteten ble fjernet i Opera 3.51 fordi den ikke fungerte som helt som den skulle. I tillegg er det lagt til ekstra funksjonalitet forbundet med dette hjulet.

Opera støtter nå komplettering av skjemaer. Spesielt i adressefeltet er dette nyttig. Ofte bruker besøker man de samme nettstedene, men det er ikke alltid man laget bokmerker til dem. Etter å ha besøkt et nettsted, husker Opera både tittelen og pekeren til nettstedet. Når brukeren begynner å skrive inn tittelen til et tidligere besøkt nettsted, kommer Opera med forslag om nettsteder som begynner med teksten brukeren skrev inn. Hvis Opera gjetter riktig, er det bare å klikke "Enter".

Noen ganger kan nok denne funksjonaliteten være i veien. Man kan da enten skru den helt av eller trykke ordskillertasten før man skriver inn URL-en.

Opera støtter fortsatt fullføring av domenenavn. Skriver du inn for eksempel Intel, vil Opera automatisk føre deg til Intels nettsted. Du kan i settingene fortelle Opera hva nettleseren skal forsøke å sette inn som første og siste del av URL-en. I eksemplet med www.intel.com, vil de delene av URL-en der det her står www og com, kunne velges fra kommaseparerte lister som brukeren oppgir i settingene. Alternativer til com kan da selvsagt være no, org, edu, også videre. For den første delen av URL-en er det kanskje naturlig å lage en liste som begynner med ", www, ...". Da vil Opera først søke etter et nettsted hvor URL-en starter med det ordet brukeren oppgi i adressefeltet, for eksempel intel.com i stedet for www.intel.com.

digi.no har testet betautgaven i en kort time, den virker svært stabil og greier også nettsteder hvor den tidligere krasjet.

En peker til betautgaven av Opera 3.6 finner du i spalten til høyre.

Til toppen