Raskere oppstart med Firefox 13

Kan lastes ned allerede nå.

Raskere oppstart med Firefox 13
Den nye, standard hjemmesiden i Firefox 13. Bilde:

Firefox 13 skal offisielt gis ut først senere i dag, men de ivrigste brukerne kan allerede laste ned den oppdaterte nettleseren fra Mozillas ftp-server.

Nyhetene i Firefox 13 er ikke så mange, men et par av dem vil trolig bli satt pris på av de fleste av brukerne.

Når man i den nye utgaven av nettleseren åpner en ny fane, blir man nå vist en oversikt over de ni nettstedene brukeren besøker oftest, med miniatyrbilder som utgjør snarveier til disse. Man kan velge å feste enkeltsnarveier til siden, eller velge at enkelte snarveier ikke skal vises. Man kan selvfølgelig også deaktivere hele den nye funksjonaliteten.

Brukere som hadde mange faner åpne under forrige økt, vil merke av Firefox nå åpnes enn tidligere. Dette skyldes at innholdet i hver av fanene ikke lastes før brukeren velger nettopp denne fanen. Dette kan føre til at det totalt sett blir mer forsinkelse, siden sidene først lastes ned i det brukeren vil se på dem. Men trolig kan denne funksjonen også bidra til bedre stabilitet, fordi man har bedre mulighet til å lukke faner med innhold som får nettleseren til å krasje, før innholdet i det hele tatt lastes.

Websiden som fungerer som standard hjemmeside i Firefox (about:home) har fått en ansiktsløftning og har nå snarveier til viktige funksjoner som nedlastinger, bokmerker, historikk, nettlesertillegg, synkronisering og innstillinger.

Under skallet skal støtten for SPDY-teknologien nå være aktivert som standard, noe som kan bety raskere nedlasting av nettsteder som støtter dette. Det loves også utvidet CSS-støtte og en lang rekke forbedringer i utviklerverktøyene som er innebygd i Firefox.

Noe lenger fram i tid, i Firefox 15, skal nettleseren utstyres med et utviklerverktøy som heter «Responsive Mode». Dette er beregnet for utviklere som lager websider basert på det som kalles for responsive design, noe som innebærer at innholdet på siden tilpasses dynamisk til størrelsen på nettleservinduet. Videoen nedenfor viser hvordan dette fungerer.

    Les også: