BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raskere PCI Express et år forsinket

Kommer likevel ikke på markedet i år.

PCI Express-teknologien, som er grensesnittet for utvidelseskort i pc-er, er godt moden for fornyelse. Moderne stasjonære pc-er benytter versjon 2.x av teknologien, som også danner grunnlaget for ExpressCard-standarden som de fleste bærbare pc-er støtter.

Arbeidet med PCI Express 3.0 ble kunngjort allerede i august 2007. Den nye versjonen skal tilby dobbelt så høy overføringskapasitet over en x16-forbindelse som versjon 2.x, altså til sammen 32 gigabyte i sekundet. Ved kunngjøringen var det ventet at de første produktene med støtte for standarden, ville komme i løpet av 2010.

Det er nå klart at dette ikke vil skje.

Ifølge EE Times er målet for PCI-SIG nå starte revisjonstesting av produkter i begynnelsen av 2011. Dette er omtrent et år bak de opprinnelige planene. Den første listen med kompatible produkter vil bli gitt ut i løpet av høsten 2011.

PCI Express-spor på et hovedkort
PCI Express-spor på et hovedkort

Allerede skal det finnes produkter på markedet som tar i bruk PCI Express 3.0-teknologien, men disse er basert på tidlige utgaver av spesifikasjonen. Tidligere denne måneden ble versjon 0.71 av spesifikasjonen utgitt til PCI-SIG-medlemmene, men det forventes at også fram mot den endelige utgaven av spesifikasjonen vil bli innført endringer som vil påvirke maskinvaredelen av standarden. Først når spesifikasjonen når versjon 0.90 kan man være rimelig sikre på at det ikke vil bli gjort endringer som ikke kan innføres gjennom oppdatering av program- eller fastvare.

Ifølge PC Magazine vil versjon 0.9 av spesifikasjonen vil trolig bli utgitt i slutten av juli. Dersom dette blir det endelige utkastet til standarden, kan versjon 1.0 av PCI Express 3.0-spesifikasjonen bli utgitt i løpet av fjerde kvartal i år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.