BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raskere sidelasting med ny Firefox

Også sikkerheten er forbedret.

Mozilla har kommet med en helt ny Firefox-versjon som inkluderer en rekke mindre nyheter. På bildet vises Firefox-monumentet som står på utsiden av Mozillas kontor i San Francisco
Mozilla har kommet med en helt ny Firefox-versjon som inkluderer en rekke mindre nyheter. På bildet vises Firefox-monumentet som står på utsiden av Mozillas kontor i San Francisco Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. sep. 2014 - 08:52

I likhet med Opera Software, kom Mozilla i går med en nye versjon av stiftelsens nettleser. Firefox 32 framstår ikke som noen stor oppdatering. Men den inkluderer en håndfull nyheter som kan gi bedre brukeropplevelse.

Blant nyhetene er en ny HTTP-cache, altså et sted hvor webinnhold kan mellomlagres, blant annet for at det ikke skal måtte lastes ned på nytt dersom det samme innholdet skal vises på nytt etter en liten stund.

Systemet for den nye cache-en skal støtte prioritering av forespørsler på en måte som er optimalisert for å minimalisere tiden det tar fra nettadressen velges til det vises noe på siden («first-paint time»). Det støttes også forhåndslasting av data for å øke hastigheten, forsinket skriving til cache-en for ikke å blokkere «first-paint time» og flere andre metoder som skal forbedre cache-ytelsen. Cache-en skal ha feiltoleranse mot krasj og heng. Dessuten skal den i utgangspunktet kreve mindre minne.

Sertifikatsikkerheten skal være forbedret ved at Firefox 32 støtter «Public Key Pinning». Dette er en mekanisme som gjør det mulig for et nettsted å spesifisere hvilke sertifikatutstedere (CA) som har utstedt gyldige sertifikater for nettopp dette nettstedet. Firefox vil da nekte å laste websider fra slike nettsteder dersom nettsted-sertifikatene ikke er utstedt av slike velkjente utstedere.

Brukergrensesnittet

I kontekstmenyen til Firefox har det nå blitt enklere å navigere framover og bakover, samt bokmerke eller laste websider på nytt. I passordadministratoren kan man nå se historisk informasjon om bruken av passordene som er lagret.

Utviklerverktøyene støtter nå skjermer med høy punkttetthet (HiDPI). Dessuten har det blitt rettet noen problemer med tekstgjengivelsen i Windows-utgaven når denne kjøres på Windows 7 og nyere. I tillegg kommer en rekke mindre nyheter som er listet på denne siden.

Chrome-fiks

Det kan forøvrig nevnes at også Google har kommet med en liten oppdatering til Chrome 37. Også denne forsøker å rette problemer med tekstgjengivelsen. Disse problemene skal inntreffe når skjermskaleringen er satt til 125 prosent eller lavere. Flere lesere fortalte i kommentarene til vår tidligere sak om nyhetene i Chrome 37 at de opplevde problemer med Chrome og skjermskalering etter å ha installert denne versjonen. Det kan være at gårsdagens oppdatering vil kunne løse dette.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.