Raskere start for Teledesic

I Teledesic arbeiders det med en plan som kan føre til driftstart med bare en tredjeel av de planlagte 840 satellittene i bane - to år før planen.

I Teledesic arbeiders det med en plan som kan føre til driftstart med bare en tredjeel av de planlagte 840 satellittene i bane - to år før planen.

Teledesic er et gigantisk salellittprosjekt som går ut på å plassere 840 satellitter i lavbane rundt Jorden. Satellittene kommuniserer med hverandre og med bakkstasjoner og vil utgjøre et enormt bredbåndsnett som vil kunne operere hele tiden i 800 kilometers bane rundt jorden.

Interessen rundt dette prosjektet skyldes ikke bare omfanget og prislappen på vel 60 milliarder kroner. Det er også de to hovedinvestorene; mobiltelefonpioneer Craig McCaw og Microsofts styreformann, Bill Gates.

Teledesic skal etter planen være operativt i år 2002, men med den planen som nå diskuteres kan en foreløpig start settes til år 2000. Men prosjektet har møtt skepsis fra satellittindustrien, på grunn av omfanget. Teledesic vil bestå av 12 ganger flere stellitter enn Iridium, som alt har hatt flere problemer med både oppskyting og finansiering.

De planene Teledesic arbeider ut fra i dag, er muligheter for å starte drift av nettverket med bare 288 satellitter i bane, som skal forme 12 ringer rundt Jorden, hver med 24 satellitter, skriver Wall Street Journal.

En talsmann for selskapet sier ifølge avisen at planen om et 840-satellitters nettverk fremdeles står ved lag.

Satellittene i teledesic vil gå i 800 kilometers lavbaner gjevnt fordelt rundt Jorden. Levetiden for hver satellitt er rundt ti år.

Men først skal teledesic ha tillatelse til gigantprosjektet fra amerikanske telemyndigheter. En slik tillatelse kan foreligge tidligst i april.

Til toppen