TELEKOM

Raskere tilgang til innholdet på mobilen

Ved å indeksere menyer og innhold på mobilen, kan T9 Nav gi raskere tilgang til det meste.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. feb. 2008 - 14:50

De fleste mobilbrukere har kjennskap til T9-programvare som gjør det raskere å skrive tekstmeldinger på mobilen begrensede tastatur. T9 ble opprinnelig laget av selskapet Tegic, som i fjor høst ble kjøpt av Nuance Communications. Sistnevnte lager blant annet tale- og søkeløsninger for mobiler.

Ved å kombinere de to selskapenes teknologier, har Nuance nå utviklet et program som kalles T9 Nav. Dette gjør på mange måter menysystemet overflødig, ved at brukeren i stedet kan taste inn navnet på menyoppføringen, bokmerket, kalenderoppføringen, videoen eller kontakten man vil ha tak ved hjelp av de kombinerte nummer- og bokstavtastene på tastaturet. Dette gjøres på samme måte som når man skriver tekstmeldinger med T9 aktivert, bare at med T9 Nav kan man gjøre det direkte fra startbildet til mobilen.

Trykker vi for eksempel på tastene 5-2-7 (k-a-r), får vi rask tilgang til mobilens innebygde kartprogram. Taster vi i stedet inn 8-7-2-3 (t-r-a-f), får jeg opp bokmerket til nettstedet til Trafikanten.

Nå er det ikke slik at det alltid vil lønne seg å benytte denne metoden. I mange tilfeller opplevde vi at det krevde færre tastetrykk når vi benyttet mobilens integrerte løsninger. Men da må vi samtidig se på skjermen for å vite hva vi skal trykke. Med T9 Nav var det bare å skrive i vei.

    Les også:

Ifølge Nuance skal T9 Nav også kunne tilpasses seg brukerens vaner over tid, slik at de mest benyttede oppføringene legges på toppen av oversiktene. Men vi opplevde at det ikke var helt intuitivt hva som var tilgjengelig via T9 Nav. For eksempel fikk vi ikke opp de grunnleggende menyvalgene for tekstmeldinger, for eksempel "Ny melding" og "Utboks". Men det meste fungerte som forventet.

I forbindelse med Mobile World Congress som arrangeres i Barcelona denne uken, har Nuance gjort tilgjengelig en testversjon av T9 Nav for Nokia S60 3rd Edition-baserte mobiler. Denne versjonen er litt spesiell, fordi den også inneholder informasjon og kartdata om alle utstillerne ved arrangementet i Barcelona. Dette gjør at antallet treff har lett for å bli litt mange, selv om treffene kan inndeles i katagorier.

Testversjonen vil kunne brukes fram til den 15. mars i år. Du finner den her.

Nuance planlegger å tilby T9 Nav kommersielt fra slutten av andre kvartal i år. Selskapet har ikke oppgitt hva den vil koste eller om den vil tilbys til andre plattformer enn Series 60.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.