BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raskere web med ny algoritme

Mer effektiv komprimering.

Brotli skal blant annet gjøre det mulig å overføre informasjon enda litt raskere via dagens internettforbindelser.
Brotli skal blant annet gjøre det mulig å overføre informasjon enda litt raskere via dagens internettforbindelser. Illustrasjon: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2015 - 09:42

Google kunngjorde i går at selskapet har gitt ut en tidlig utgave av Brotli, en ny, tapsfri komprimeringsalgoritme som skal pakke dataene enda litt tettere sammen enn dagens løsninger, samtidig som at komprimerings- og dekomprimeringshastigheten opprettholdes.

Brotli er ikke den første komprimeringsalgoritmen Google har utgitt. Selskap kom i for et par år siden med algoritmen Zopfli, som senere har blitt integrert inn i mange komprimeringsverktøy.

Les også: Lover jevnere videostrømming på mobilen 

Raskere og tettere

Med Brotli skal Google ha oppnådd et komprimeringsforhold som er 20 til 26 prosent bedre enn med Zopfli. Men komprimeringen med Brotli kan gjøres mye raskere, omtrent på høyde med implementeringen av Deflate i mye brukte zlib, dersom man reduserer komprimeringsgraden noe.

En rapport hvor Brotli sammenlignes med flere andre komprimeringsalgoritmer, finnes her.

Brotli skal være kompatibel med Deflate, men tar i bruk et helt nytt dataformat.

– Mindre komprimert størrelse åpner for bedre plassutnyttelse og raskere lasting av sider. Vi håper at dette formatet vil bli støtte av større nettlesere i nær framtid, siden mindre komprimert størrelse vil gi ytterligere fordeler til mobilbrukere, inkludert reduserte kostnader for dataoverføring og redusert batteribruk, skriver Zoltan Szabadka, programvareingeniør i Googles komprimeringsteam, i et blogginnlegg.

Brotli er utgitt med Apache-lisens. Kildekoden finnes her. Algoritmen er én av to kandidater til å bli brukt til komprimerings av skrifttyper i den kommende webstandarden Web Open Font Format (WOFF) 2.0.

I likhet med Zopfli er Brotli oppkalt etter en sveitsisk bakevare.

Flere spøkefugler har for øvrig allerede spurt om Brotlis Weissman Score, en fiktiv ytelsesmåling som er kjent fra tv-serien Silicon Valley.

Leste du denne? «Neste» Windows 10 får smartere minnehåndtering 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.