Raskt men dyrt via satellitt

Internett med mottakerhastigheter på 200-300 kilobits per sekund. Det er hva Tele2 og ViaSat kommer til å tilby via parabolantenne i mars for de som som har dårlig tid, ditto tålmodighet og stor betalingsvilje.

Internett med mottakerhastigheter på 200-300 kilobits per sekund. Det er hva Tele2 og ViaSat kommer til å tilby via parabolantenne i mars for de som som har dårlig tid, ditto tålmodighet og stor betalingsvilje.

Har du penger i kassa, dårlig tid, og føler du setter tålmodigheten på prøve hver gang du surfer på Internett? Vil du i tillegg bli Internettkunde hos Tele 2? Da kan du starte oppladningen til mars. Da vil Tele 2 i samarbeid med ViaSat lansere Internett via satellitt, også kalt for Connect2Sat.

Administrerende direktør i Tele 2 Norge, Kenneth Gustafsson, sier til digi.no at dette er en av flere muligheter for å få tilgang til Internett.

- Det er ikke det billigste tilbudet på markedet, men det vil være det riktige tilbudet for mange kunder, sier han.

Tele2 samarbeider med ViaSat om Internett-tilbudet.

- Vi regner med 5000 kunder som kjøper nettaksess via satellitt sier administrerende direktør Einar Brustad i ViaSat til digi.no.

Internett-pakken tilbys i første omgang til ViaSats parabolkortabonnenter og Tele2s egne Internett-kunder. Det eneste som trengs er en parabolantenne, som allerede benyttes til å ta imot satellittdistribuert TV. ViaSat har én million nordiske abonnenter, hvorav rundt 250.000 i Norge.

Selve distribusjonen skjer ved hjelp av den svenske satellitten Sirius II, men gir ikke ubegrenset surf. Internett-abonnementet har ingen begrensninger i hvor lenge brukeren kan surfe på nettet, men derimot hvor mange megabit (Mbit) han eller hun kan motta. Selve abonnementet koster et par hundrelapper i måneden, og det inkluderer 100 Mbit. Alt som lastes ned ut over dét koster en femmer per Mbit, og i progammet som styrer satellittkortet finnes det oversikt over hvor mye data som er mottatt og sendt. Inngangsbilletten er et innstikkort i PC-en som koster 3000 kroner, en tilknytningsavgift og abonnenten må i tillegg ha et modem. Abonnementet inkluderer et vanlig oppringt Internettabonnement med Tele2.

Og er du Mac-bruker er det bare å si med en gang; glem det. Direktør Gustafsson sier at selv om Tele2 kommer med sin Internett-pakke for Macintosh i mars, så er det ingen planer om å slippe Mac-brukere til Internett-aksess via satellitt. Satellitt-kortet finnes bare for PC-brukere med Windows 95.

Under pressekonferansen tirsdag ble Internett-aksessen testet for første gang, og en gruppe bestående av 50 brukere starter nå en mer omfattende pilottesting av nettaksessen.

Til toppen