Råtner Anonymous hen?

Lammet av frykt for angiveri, hevder FBI. Det er trolig feil.

OpLastResort har erstattet Lulz Security som støtgruppen til Anonymous. I tillegg er det organisert et eget solidaritetsnettverk for hackerne, forkortet FreeAnons, med blant annet egne advokater.
OpLastResort har erstattet Lulz Security som støtgruppen til Anonymous. I tillegg er det organisert et eget solidaritetsnettverk for hackerne, forkortet FreeAnons, med blant annet egne advokater. Bilde: FreeAnons
23. aug. 2013 - 10:42

FBI-agent Austin Berglas, ansvarlig for FBIs kyberavdeling i New York, har latt seg intervjue av Huffington Post.

I intervjuet forteller Berglas at aktiviteten til hackergruppen Anonymous er sterkt redusert det siste året, etter arrestasjonen av fem sentrale medlemmer av Lulz Security i fjor. Lulz Security var en av flere undergrupper i den løst organiserte sammenslutningen Anonymous.

FBI lyktes mot Lulz fordi de hadde rekruttert et ledende medlem av gruppen, Hector Xavier Monsegur, alias «Sabu» som informant (se artikkelen Lulzsec-sjef var FBI-informant).

Ifølge Berglas er Anonymous nærmest lammet av frykt for ytterligere angiveri: Ingen tør begå spektakulære hack fordi man ikke lenger stoler på hverandre.

Flere forhold gjør at begge påstandene til Berglas kan trekkes i tvil.

Har Anonymous virkelig tatt ferie det siste året?

Mye tyder på at en annen undergruppe, OpLastResort (oppkalt etter gruppens twitterkonto) har tatt over der Lulz Security slapp.

For noen dager siden slo OpLastResort til mot offentlige nettsteder i Storbritannia og Kina i protest mot at David Miranda ble holdt tilbake på Heathrow flyplass utenfor London og avhørt av britiske myndigheter i ni timer på grunn av påstått mistanke om terroristforbindelser. Miranda, statsborger i Brasil, er partner til Glenn Greenwald, Guardian-journalisten som har håndtert lekkasjene til Edward Snowden. Ifølge Global Post lyktes OpLastResort i å legge ut personlig informasjon om amerikanske militære og diplomater og deres familier, med satiriske kommentarer om at det dreide seg om «vesentlig antiterror overvåkningsinformasjon», på nettstedet molevalley.gov.uk. I skrivende stund er dette nettstedet ennå ikke tilbake i normal drift.

For fem uker siden slo hackere fra Anonymous til mot serverne til USAs katastrofeberedskapstjeneste Federal Emergency Management Agency (FEMA) i en støtteaksjon for Edward Snowden.

OpLastResort – forkortelse for Operation Last Resort – gjennomførte sine først hack i slutten av januar og begynnelsen av februar i år, som bidrag til protestbevegelsen etter selvmordet til hackeraktivisten Aaron Swartz (se artikkelen En politisk hackers selvmord ). 25. januar lyktes de å lamme og rappe data fra flere nettsteder knyttet til USAs justisdepartement (se Feds stumbling after Anonymous launches 'Operation Last Resort'). 3. februar slo de til igjen, og publiserte intern informasjon hentet fra servere til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (se Anonymous posts over 4000 U.S. bank executive credentials). Igjen var hensikten å kreve en lovendring slik at politisk hacking ikke straffes på samme vis som kriminelle datainnbrudd.

I Huffington Posts artikkel imøtegås agent Berglas’ påstander av professor Gabriella Coleman ved McGill University.

Hun advarer at Lulzsec-arrestasjonen i fjor – alle fem har siden erklært seg skyldige etter tiltalen – var et hardt slag mot en «sentral node» innen Anonymous, men at gruppen fortsatt er svært levedyktig og lett vil kunne slå til med stor tyngde.

Anonymous har faktisk et eget solidaritetsnettverk, «The Anonymous Solidarity Network», bedre kjent som FreeAnons.

En advokat med tilknytning til dette nettverket, Nancy Norelli, sier til Global Post at arrestasjonene i fjor gjorde at «alle lærte en god del om tillit». Hackerne har lært av feilene som førte til at FBI kunne slå kloa i Monsegur og rekruttere ham som informant. Den viktigste feilen som Monsegur er kjent for å ha begått fra hackernes synspunkt, er sviktende sletting av spor, slik at FBI greide å identifisere ham med utgangspunkt i en analyse av IP-adresser.

– Jeg er ikke kjent med at OpLastResort er rammet av noen arrestasjoner. Etter min oppfatning tyder det faktum at færre er brakt for retten på at politiet ikke har lykkes i å skaffe seg et fotfeste etter Sabu, heller enn at det gjennomføres færre [hacker]operasjoner, sier Norelli.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.