Ray Ozzie forlater Microsoft

- Han blir ikke erstattet, sier Steve Ballmer.

Ray Ozzie er ferdig som øverste programvaresjef og visjonær strateg i Microsoft.
Ray Ozzie er ferdig som øverste programvaresjef og visjonær strateg i Microsoft. (Bilde: Harald Brombach)

- Han blir ikke erstattet, sier Steve Ballmer.

I går kom beskjeden om at Ray Ozzie forlater stillingen som Microsofts øverste programvaresjef, eller «Chief Software Architect».

Stillingen overtok han etter Microsoft-gründer Bill Gates, som trakk seg i juni 2006 for å bli filantrop på heltid.

Allerede i 2005 ble Ozzie utnevnt til teknologisjef i Microsoft, etter at programvaregiganten slukte hans eget selskap, Groove Networks.

Hensikten var å få fart på samhandlingsteknologien til Microsoft. Ray Ozzie regnes som hovedhjernen bak Lotus Notes, som han skapte på midten av 80-tallet.

Hodet i skyen

I Microsoft har han vært den teknologiske strategen som har jobbet for en kraftig kursendring i retning nettskyen - «cloud computing», et forretningsområde Microsoft satser hele sin fremtid på.

I 2005 la han frem et notat som regnes som viktig for denne kursendringen: The Internet Services Disruption. Overgangen til nettbaserte tjenester skulle komme til å påvirke Microsoft minst like mye som overgangen til grafisk brukergrensesnitt på nittitallet.

Nettskyen nevnes allerede i første setning i kunngjøringen om at Ozzie trekker seg, som Microsoft-toppsjef Steve Ballmer sendte til alle ansatte mandag. Han peker også på det epokegivende fem år gamle notatet til Ray Ozzie.

- Vi har fått til mye som selskap de siste fem årene med nettskyen og tjenester. Windows Live er nå en nettbasert tjeneste som naturlig komplementerer både Windows og Office. Sharepoint og Exchange er begge godt forankret i nettskyen. Ved å komme opp med ideen, ruge den ut og følge opp Windows Azure, har Ray sørget for at vi har et utrolig rikt plattform-fundament som vil muliggjøre innovasjon på tvers av selskapet og kundene i årevis fremover, skriver Ballmer.

Hvorfor Ray Ozzie slutter gir ikke Ballmer noe svar på.

Ozzie forsvinner ikke rett ut døra. I en overgangsperiode skal den visjonære teknologen dele av sin kunnskap med ulike prosjekter og grupper i Microsoft, og - dette er overraskende - han skal ifølge Ballmer fokusere på et bredere område innen underholdningavdelingen til Microsoft.

Det er uklart hva dette innebærer, men det fremstår som en retrettstilling. Foruten dette skal ikke Ray Ozzie ha spesielle planer om å ta annet arbeid i overskuelig fremtid, heter det i brevet fra Ballmer.

Ikke blir stillingen hans erstattet heller.

- Rollen som Chief Software Architect var unik og jeg vil ikke fylle denne rollen med noen andre etter at Ray slutter, sier Ballmer, som ellers takker Ozzie for hans bidrag til selskapet og ønsker han lykke til videre.

    Les også:

Til toppen