JUSS OG SAMFUNN

Razzia mot Microsoft i Kina

Er under etterforskning, trolig for antitrust.

Microsoft-ansatte under lanseringen av Windows 8 i Hongkong høsten 2012. Programvaregiganten åpnet sin første butikk i Kina i Beijing allerede i 1992. Mandag ble de raidet av kinesiske myndigheter i det som kan være begynnelsen på en antitrust-etterforskning.
Microsoft-ansatte under lanseringen av Windows 8 i Hongkong høsten 2012. Programvaregiganten åpnet sin første butikk i Kina i Beijing allerede i 1992. Mandag ble de raidet av kinesiske myndigheter i det som kan være begynnelsen på en antitrust-etterforskning. Bilde: Imago/All Over Press
29. juli 2014 - 07:28

Kinesiske myndigheter slo mandag til i aksjoner mot Microsofts kontorer i Beijing, Shanghai, Guangzhou og Chengdu.

Lokale medier meldte først om de uanmeldte kontrollbesøkene ved flere av IT-gigantens lokaler i millionbyene i fastlands-Kina. Dette er senere bekreftet av Microsoft, ifølge South China Morning Post og Reuters.

Årsaken bak aksjonene synes det å herske mer tvil om.

Nyhetsbyrået siterer «en kilde nær selskapet» på at saken trolig gjelder etterforskning for brudd på kinesiske konkurranselover eller såkalte antitrust-lover.

Hvis det stemmer er Microsoft en av de største amerikanske virksomhetene som er satt under et kritisk lys av kinesiske myndigheter i et tilsynelatende forsøk på å beskytte lokale bedrifter og kunder.

Microsoft har i korte kommentarer til ulike medier sagt at de vil samarbeide full ut med etterforskningen.

Amerikanske Qualcomm, en av verdens største produsenter av mikrobrikker til bruk i mobiltelefoner, er ifølge Reuters beskyldt i Kina for kunstig å ha presset opp prisene og misbrukt sin markedsposisjon. I den saken risikerer brikkeselskapet bøter på over 1 milliard dollar.

Kina regnes som et svært lukrativt marked for mange vestlige selskaper, og ikke minst teknologibedrifter som øyner innpass i et gigantisk marked med økende kjøpekraft.

Verre mellom USA og Kina

Forholdet mellom USA og Kina er svært anstrengt, og ble ikke bedre da amerikanske myndigheter på forsommeren tok ut tiltale mot fem navngitte kinesiske militære, som er beskyldt for omfattende dataangrep mot amerikansk næringsliv. Kina har hevdet av anklagene er fabrikkert og at det snarere er de som er offeret for kyberangrep.

Regjeringen i Beijing har også gått hardt ut mot amerikanske teknologibedrifter i kjølvannet av NSA-avsløringene basert på de topphemmelige dokumentene som ble lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden i fjor.

Dette føyer seg inn i en rekke beskyldninger om kyberspionasje, hacking og bakdører i datautstyr som hagler mellom de to supermaktene.

Under en nyhetssending på statlig TV ble Windows 8 kraftig kritisert og stemplet som en regelrett trussel mot Kinas IT-sikkerhet tidligere i år.

Operativsystemet ble også bannlyst fra offentlige anskaffelser i Kina.

Kina skal også ha utstedt et dekret om at landets banker bør kvitte seg med IBM-servere og erstatte dem med lokalt produserte alternativer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.