JUSS OG SAMFUNN

Razziaen mot Telenor pågår ennå

Sikrer bevis på andre dagen.

Kontrollen med Telenor på Fornebu foregår ennå. Det er uklart når konkurransemyndighetene blir ferdig med sin bevissikring.
Kontrollen med Telenor på Fornebu foregår ennå. Det er uklart når konkurransemyndighetene blir ferdig med sin bevissikring. Bilde: Marius Jørgenrud
5. des. 2012 - 16:24

Kontrollen med om Telenor har gjort seg skyldig i lovbrudd fortsetter på andre dagen.

Fortsatt er ikke Konkurransetilsynet og EFTAs overvåkningsorgan ESA ferdig med å sikre bevis i de to separate sakene.

Granskerne har fått full adgang til lokalene, pc-er og dokumenter. Men selv etter nærmere to fulle dagers innhøsting er det fortsatt uklart når razziaen er over.

– Kontrollen hos Telenor pågår fortsatt. Det er et stort foretak, men vi undersøker kun Telenors virksomhet i mobilmarkedet i Norge, sier fungerende juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i tilsynet i en pressemelding.

Mistanke

Teleoperatøren er mistenkt for brudd på konkurranselovene og misbruk av sin dominerende markedsposisjon.

Undersøkelsene gjennomføres med bakgrunn i Artiklene 53 og 54 i EØS-Avtalen, og gjelder mobile telekommunikasjonstjenester som tilbys på grossist og sluttbrukernivå i Norge, herunder tale, SMS, MMS og data, samt mobiltjenester solgt i pakker som inkluderer andre produkter/tjenester.

Akkurat hva som har utløst kontrollbesøket hos Telenor er ennå en godt bevart hemmelighet. Verken ESA eller Konkurransetilsynet har så langt ville kommentere dette. Også Telenor er ukjent med bakgrunnen.

I informasjonsvakumet som har oppstått har flere begynt å spekulere. Det faktum at forholdet gjelder det norske mobilmarkedet, der Telenor og Netcom lenge har vært alene om å eie eget mobilnett, gjør at enkelte spekulerer i om Tele2-eide Network Norway kan være involvert.

Sladdet dom

Et forhold som har fått spekulasjonene til å gå er en dom som falt forrige uke i Asker - og Bærum tingrett. Telenor hadde saksøkt Network Norway for 165 millioner kroner i forbindelse med nettleie. Etter at Tele2 gikk sammen med Network Norway krevde Telenor 10 millioner kroner ekstra fra selskapet i nettleie – per måned. Årsak: De var ikke lengre eksklusiv i Telenor sitt nett siden Tele2 også leier plass i Netcoms mobilnett.

Telenor tapte, men deler av dommen skal være sladdet. Siden svært få mennesker vet hvorfor Konkurransetilsynet og ESA har rykket inn i saken, spekuleres det følgelig i at eksklusivitetsklausulene Telenor har operert med er årsaken til konkurransemyndighetenes interesse.

- Netcom og Telenor er jo helt dominerende, og de har kjøpt opp de fleste av småoperatørene. Når Network Norway kommer på banen og begynner å utfordre de to store vil de helt sikkert gjøre sitt for å hindre at de vokser for mye, sier telekomanalytiker Tore Aarønæs til E24.

Skrev seg inn i saken

Og eierselskapet til Network Norway, Tele2, kom allerede mandag helt uoppfordret med en pressemelding om Telenor-razziaen.

- Tele2 oppfatter dagens bevissikring i Telenor og den videre prosess som et forhold mellom Telenor og norske og europeiske konkurransemyndigheter. Hva konkurransemyndighetene konkluderer med, vil imidlertid være av interesse for alle aktører i mobilmarkedet, gitt den dominerende posisjon Telenor har i grossist- og sluttbrukermarkedet. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

Slik involverte de seg uten at det fremgår hvorfor. Det har ikke lyktes digi.no å få tak i Tele2 Norge-sjef Arild Hustad for en kommentar.

Skånsom kontroll

Hvor lang tid konkurransemyndighetene vil bruke på kontrollen av Telenor er ukjent. Straks de er ferdige på Fornebu begynner analyse av opplysningene de har hentet ut, en prosess som neppe blir klar på denne siden av nyttår.

- Vi har fått den nødvendige tilgangen vi har bedt om. Det er fortsatt usikkert når kontrollen er ferdig, men vi søker å gjennomføre den så skånsomt og raskt som mulig, sier Svenn Gaulen som er aksjonsleder for Konkurransetilsynet i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.