JUSS OG SAMFUNN

RealNetworks beklager personvern-overtramp

Det amerikanske programvareselskapet RealNetworks har ved hjelp av RealJukebox, et program som installeres for å høre på musikk over nettet, samlet inn en rekke meget private opplysninger fra brukerne. Nå ber selskapet RealJukebox-brukerne om unnskyldning.

Therese Werenskiold
3. nov. 1999 - 11:23

Programvareselskapet RealNetworks, som står bak programvaren RealJukebox, har nå bedt om unnskyldning til brukerne etter å ha mottatt klager på at programvaren sender private opplysninger tilbake til selskapet uten at brukerne får beskjed om dette.

Det er nå registrert mer enn 12 millioner brukere av RealJukebox siden lanseringen i mai, noe som gjør dette til et av de mest populære programmene som brukes til å høre på musikk over Internett.

Hver gang programvaren er brukt, er private opplysninger blitt sendt direkte tilbake til RealNetworks. Når programmet startes på en datamaskin koblet til Internett, sendes informasjon til selskapet som inneholder antall sanger lagret på brukerens harddisk, type filformat (RealAudio eller MP3) og brukerens favoritt musikk-genre. Disse opplysningene kobles sammen med brukerens navn og e-postadresse.

Talsmenn for selskapet sier til New York Times at mesteparten av denne informasjonen ble brukt til å tilby brukerne ulike musikkalbum basert på deres preferanser.

Selskapet hevder også at informasjonen, som har en høy markedsverdi, ikke er blitt lagret.

- Vi har gjort en feil ved ikke å være tydelige nok overfor brukerne når det gjelder hva slags informasjon som blir generert og sendt tilbake til selskapet, sier sjef for RealNetworks, Rob Glaser, til BBC News.

Videre sier han at selskapet beklager dersom noen brukere føler seg lurt og utnyttet.

Etter å ha fått påtale fra ulike personvern-instanser, svarte selskapet først med å oppdatere "personvern-løftene" på nettstedet. Selskapet skrev det at denne teknologien ble benyttet til "å forstå våre brukeres interesser og behov, for å kunne tilby personlig service."

Feilfiksen kan nå lastes ned fra selskapets nettsted, og vil implementeres i fremtidige versjoner av programvaren fra neste uke.

(kilder: New York Times, BBC News og Wall Street Journal)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.