- RealPlayer er fortsatt invaderende

Multimedie-programmet RealPlayer har fått mye kritikk, men selskapet bak har tydeligvis ikke lært.

- RealPlayer er fortsatt invaderende

Multimedie-programmet RealPlayer har fått mye kritikk, men selskapet bak har tydeligvis ikke lært.

RealNetworks' RealPlayer var så sendt som i 2001 den klart mest brukte programmet for å se nettbasert video, men med årene har andre løsninger, ikke minst Windows Media, tatt over. I dag er det mange som ikke ser noe behov for å ha RealPlayer installert på PC-en i det hele tatt.

    Les også:

I tillegg til pris på serverløsningene, skyldes trolig RealPlayers synkende popularitet først og fremst at programmet lenke har hatt et rykte på seg for å være invaderende. Med dette menes det at programmet i stor grad installerer og overtar funksjonalitet, uten at brukeren spørres underveis om dette er greit.

Men et slikt omdømme skulle man tro at RealNetworks ville komme på nye tanker når de også så at markedsandelen stupte. Men det ser ikke ut til at selskapet har lært av sine synder.

Initiativet StopBadware.org erklærte i går RealPlayer som «badware». Dette gjelder både versjon 10.5 og 11 av produktet.

Versjon 10.5 anses skadelig fordi brukeren i liten grad får vite om annonseringsatferden til programmet. Annonseprogrammet installeres som standard hos brukere som ikke velger å registrere seg som bruker etter at RealPlayer er installert.

Versjon 11 anses som skadelig fordi den inkluderer og installerer en tilleggsapplikasjon, uten at brukeren får vite om dette. Det aktuelle programmet er Rhapsody Player Engine. Dette programmet blir værende igjen dersom RealPlayer 11 avinstalleres.

En komplett rapport om problemene finnes her.

Versjon 11 er den nyeste utgaven av programmet, men versjon 10.5 distribueres fortsatt av blant annet BBC Radio og foreslås av Firefox' funksjon for manglende plug-ins.

I et blogginnlegg skriver Maxim Weinstein i StopBadware.org at RealNetworks i samtaler med StopBadware.org har innrømmet at den manglende avinstallasjonen av Rhapsody Player Engine var en feil fra selskapets side. Weinstein mener derfor det er håp om at problemet ikke vil være tilstede i kommende utgaver av programmet.

Til toppen