Red Hat åpner «ny» katalogserver

Red Hat annonserte i går at katalogserveren selskapet har kjøpt av Netscape, nå er tilgjengelig med åpen kildekode.

Red Hat annonserte i går at katalogserveren selskapet har kjøpt av Netscape, nå er tilgjengelig med åpen kildekode.

Katalogserveren som Red Hat kjøpte av Netscape Security Solutions-divisjonen til America Online i fjor høst, er nå tilgjengelig som åpen kildekode, lisensiert under GPL. Serveren er blitt døpt om til Red Hat Directory Server, men er også gjort tilgjengelig for Linux-distribusjonen Fedora under navnet Fedora Directory Server.

Red Hat Directory Server er ifølge selskapet blitt videreutviklet og pakket som en integrert, sikker løsning for Red Hat Enterprise Linux v.3 og v.4, HP-UX 11i på HP Integrity og HP 9000-server, i tillegg til Solaris.

Red Hat Directory Server tilbys gjennom en årlig abonnementsmodell tilsvarende den for Red Hat Enterprise Linux. Denne inkluderer vedlikehold, et ubegrenset antall supporthenvendelser og oppgraderinger. Hver utgave vil støttes av Red Hat i fem år etter utgivelsen.

Fortsatt gjenstår det enkelte komponenter for Fedora Directory Server hvor kildekoden ikke er blitt åpnet. Arbeidet med å lisensiere komponentene under GPL pågår fortsatt, og Red Hat lover at dette skal være klart innen noen måneder. Komponentene det gjelder, en samling konfigurasjonsverktøy, tilbys likevel allerede i dag i binær form. De er fritt distribuerbare som en del av Fedora Directory Server Project.

- Den frie tilgjengeligheten til Fedora Directory Server utgjør en viktig milepæl innen åpen kildekodebasert identitetshåndtering, sier Karen Tegan Padir, visepresident for teknikk og infrastrukturteknologier hos Red Hat, i en pressemelding.

- Det finnes nå en standardbasert, åpen kildekodeløsning tilgjengelig i et marked som historisk sett har blitt dominert av kostbare, proprietære alternativer.

Ifølge Red Hat skal Fedora Directory Server være en svært skalerbar, LDAP-kompatibel server som kan bedre sikkerheten og administrasjonsmulighetene i datamaskinnettverk ved å sentralisere programvareinnstillingene, brukerprofiler, gruppedata, regelverk og aksesskontrollinformasjon i en nettverksbasert katalog. Administrasjonen skal være ytterligere forenklet gjennom funksjonalitet som fireveis multi-master replikering og automatisk gjenoppretting. Sikkerheten til nettverkene skal kunne forbedres ved å ta i bruk en enkel autentiseringskilde med SSL og SASL for sikker autentisering og transport.

Fedora Directory Server skal kunne betjene tusenvis av operasjoner i sekundet, titusenvis av samtidige brukere, noen titalls millioner oppføringer og hundrevis av gigabytes med data. Serveren skal støtte det meste av LDAPv3-funksjonaliteten, inkludert mange vanlige kontroller og utvidelser.

Fedora Directory Server er kompatibel med Fedora Core 3 og Solaris 9. Serveren kan lastes ned fra dette nettstedet.

Red Hat lover at selskapet også i framtiden vil utgi teknologier til fordel for Fedora-felleskapene. Det neste som planlegges, er Fedora Global File System (GFS), basert på Red Hat GFS, som lar klynger av Linux-servere dele data i en felles datalager.

Til toppen