BEDRIFTSTEKNOLOGI

Red Hat publiserte ny Fedora

Det Red Hat-kontrollerte Fedora-prosjektet lanserte mandag den fjerde utgaven av Linux-distribusjonen Fedora.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2005 - 08:37

I går, nesten en måned senere enn den opprinnelige planen, publiserte Fedora Project den fjerde utgaven av prosjektets Linux-distribusjon. Nyhetene i Fedora Core 4 er betydelige.

Blant annet er skrivebordsmiljøene GNOME og KDE oppdatert til henholdsvis versjon 2.10 og 3.4. Begge skal ha fått utseendemessige ansiktsløftninger.

En rekke dokumentsvisningsprogrammer er blitt skiftet ut med Evince, et program som blant annet kan lese dokumentformater som PDF, Postscript og DVI.

Litt oppsiktsvekkende er det at OpenOffice.org 2.0 er inkludert. Ifølge kontorapplikasjonspakkens nettsted er den ennå ikke ute av betafasen. Likefullt, versjon 2.0 skal gi bedre kompatibilitet med Microsoft Office-dokumenter, presentasjonsprogramvaren Impress skal være skrevet om fra bunnen, i tillegg til at OpenDocument-formatet nå er standardformat for hele pakken. Dessuten inkluderer OpenOffice.org 2.0 databaseadministrasjonsprogramvaren Base. En komplett oversikt over den nye funksjonaliteten i OpenOffice.org 2.0 finnes her.

Versjon 3.1 av det integrerte utviklingsmiljøet Eclipse er inkludert, det samme er den virtuelle maskinen Xen, som gjør det mulig å kjøre flere operativsystemer på den fysiske maskinen i hver sin sikre "sandkasse". Xen er integrert inn i Fedora Core for å fungere på en sømløs måte.

Fedora har nå fått støtte for PowerPC-arkitekturen og en strengere utgave av sikkerhetsmodellen SELinux, som dekker ytterligere 80 daemons.

Klyngefilsystemet Global File System (GFS) gjør det mulig for Linux-servere å dele dataene i et felles datalager.

    Les også:

Versjon 4.0 av GNU Compiler Collection (GCC) er inkludert, det samme er versjon 4.1 av MySQL og versjon 5.0 av PHP.

Fedora Core 4 bygger på versjon 2.6.11 av Linux-kjernen og er optimalisert for Pentium 4-prosessorer. Den kan likevel kjøres på prosessorer så gamle som 400 MHz Pentium II i grafikkmodus, og en 200 MHz Pentium kan være tilstrekkelig i tekstmodus.

For Mac-brukere vil en G3-prosessor eller bedre kunne benyttes.

Mer om blant annet nyheter og systemkrav finnes i på denne siden.

Fedora Core 4 kan lastes ned fra denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.