Red Hat sier nei til småkunder

Nye store underskudd tvinger Red Hat, den største Linux-distributøren, til å si nei til mindre kunder.

Nye store underskudd tvinger Red Hat, den største Linux-distributøren, til å si nei til mindre kunder.

Det er tungt å leve av å dele ut programvare gratis. En rekke Linux-selskaper med bransjelederen Red Hat i spissen, gikk på børs med enorme forventninger. Men til tross for at produktet har tatt verden med storm, sliter de fleste Linux-selskapene.

Nå kan Red Hat legge frem positive driftsresultater, noe som indikerer at selskapet har livets rett etter at man er ferdig med å rydde opp. Selskapet satt igjen med én million dollar i driftsresultat etter en omsetning på 18,6 millioner dollar i finanskvartalet som endte 28. februar.

Men bunnlinjen etter avskrivninger er sørgelig lesning. For et år siden tapte Red Hat 24,4 millioner dollar, noe som nesten er doblet til 49,1 millioner dollar i dette kvartalet i år, skriver nyhetsbyrået Reuters.

For å rette opp misèren skal Red Hat nå bare jobbe mot store kunder. Småkunder må nøye seg med å laste ned standard-versjonen av Red Hat Linux.

For å bevise sitt nye fokus, forteller selskapet at man i løpet av kvartalet har fått kontrakter med store selskaper som Morgan Stanley, AOL Time Warner, UBS Warburg, Credit Suisse First Boston, Cisco Systems, Amazon.com, Dell Computer, GE Medical, Lawrence Livermore National Laboratory, Nortel Networks, British Petroleum, Deustche Bank, Deutsche Post, NTT, DreamWorks SKG og Siemens.

Red Hat er i løpet av april ferdig med en Linux-versjon for store servere, lover selskapet. Den avanserte versjonen har bedre støtte for klynger og fail-over.

I og med at fokus flyttes over på store kunder, legger Red Hat ned sin nettverkskonsulentgruppe som selskapet skaffet seg for et år siden ved å kjøpe opp et selskap for 47 millioner dollar.

Red Hat reduserer også bemanningen på divisjonen som arbeider med Linux på mindre datamaskiner og nettverksutstyr.

Til toppen