BEDRIFTSTEKNOLOGI

Red Hat taper andeler på web

Netcraft har laget en statistikk over hvilke Linux-versjoner som er mest populære å bruke i webservere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juli 2004 - 09:31

Netcraft har publisert statistikk over veksten i bruken av Linux som operativsystem i webservere de siste seks månedene. Nå, som for seks måneder siden, er Red Hat den klart største, men en andel på i underkant av femti prosent. Men selv om antallet nettsteder som benytter Red Hats Linux-distribusjoner som operativsystem for webserveren har vokst med drøyt ti prosent siden januar, taper Red Hat nå andeler. Dette skyldes nok først og fremst at Red Hat å oppdatere gratisversjonen av Red Hat Linux i april i år. Dagens gratisversjon fra Red Hat, Fedora, er ikke med i statistikken.

På andre plass ligger Cobalt Linux, som også blir stadig mer brukt, selv om markedsandelen er noe fallende. Cobalt Linux ble opprinnelig benyttet i hyllevareserverne fra Cobalt, et selskap Sun kjøpte, for å legge ned produksjonen helt tidligere i år. I slutten av 2003 åpnet Sun kildekoden til både programvare og ROM-en i maskinene, noe som muligens er årsaken til det nye oppsvinget Linux-distribusjonen har fått det siste halve året - 13,3 prosent økning i antall nettsteder.

På de to neste plassene ligger Debian og SuSE, med andeler på henholdsvis 15,9 og 11,8 prosent. Begge har det siste halve året opplevd en vekst i antallet nettsteder på omtrent 15 prosent, og begge øker sin markedsandel.

Markedsandelen til Mandrake Linux står fast på 1,3 prosent, selv om antallet nettsteder som benytter distribusjonen er vokst med drøyt 15 prosent.

Mest oppsiktsvekkende er likevel veksten til vesle Gentoo. Antallet nettsteder som benytter distribusjonen er vokst med nærmere 50 prosent de siste seks månedene, slik at distribusjonen nå benyttes av én prosent av nettstedene som har Linux-baserte webservere. En tredel av økningen til Gentoo skyldes danske Forskningsnetten og tyske Dotcom-server, som til sammen har opprettet mer enn 11.500 nettsteder på servere med Gentoo som operativsystem.

Også Debian og SuSE er mest populære i Europa, hvor mange store webhoteller benytter dem.

Mer om statistikken finner du på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.