BEDRIFTSTEKNOLOGI

Red Hat tror Linux er best tjent med rene hender

Red Hat angriper Novells Microsoft-avtale, og ser ut til å tro at åpen kildekode trenger rene hender.

6. nov. 2006 - 08:50

Før helgen vakte Microsoft og Novell oppsikt med en langsiktig avtale som innebærer at de to skal samarbeide om løsninger som gjør det enklere å kombinere Windows og Linux i bedriftsmiljøer. Avtalen innebærer også et patentsamarbeid og en forpliktelse til å verne kundene mot eventuelle søksmål for brudd på opphavsrett.

Avtalen kom kort tid etter at Oracle kunngjorde at de vil tilby full support til Red Hats bedriftskunder, til halve prisen av det Red Hat tar. Oracle-support på Red Hat-Linux – døpt «Unbreakable Linux» – innebærer også en forpliktelse til å verne kundene mot eventuelle søksmål for brudd på opphavsrett.

    Les også:

Red Hat reagerte krast på Microsofts avtale med Novell, gjennom denne ideologisk-pregede utlegging på selskapets nettsted: We believe.... Her slås det blant annet fast at Red Hat aldri ville inngått en tilsvarende avtale med Microsoft som Novell har gjort.

En tilsvarende «rene hender» argumentasjon går igjen i intervjuer selskapets ledelse har gitt de siste par dagene: Red Hats tilnærming til Linux, og sterke ideologiske bånd til åpen kildekodefellesskapet vil innebære at Red Hat seirer i konkurransen mot mer kommersielle aktører som Oracle og Novell.

Red Hat mener blant annet at Novells avtale med Microsoft nødvendigvis vil tvinge fram brudd på Linux-lisensen GPL, på grunn av patentdelen av avtalen.

Denne påstanden gjenspeiler åpen kildekodefellesskapets frykt for at for eksempel Mono-prosjektet, som Novell har tatt over, og som tillater Linux å kjøre .Net, vil bli tilført opphavsrettsbeskyttet kode fra Microsoft, slik at det bare vil kunne kjøres på Suse Linux.

Mono-sjef Miguel de Icaza svarte på dette med et kategorisk løfte om at Mono aldri vil innlemme Microsoft-kode, og at løsningen vil alltid kunne legges inn i enhver Linux-distribusjon.

I en liten passus i sin utlegging, kunngjorde Red Hat at de styrker sin kundegaranti i samme retning som Novell og Oracle, slik at kundene gis bedre vern mot eventuelle søksmål for brudd på opphavsrett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.