Red Hat uinteressert i Novells Mono

Mono-implement-eringen av .NET vil ikke være en del av Red Hat Enterprise Linux 5.

Mono-implement-eringen av .NET vil ikke være en del av Red Hat Enterprise Linux 5.

Mono er en åpen kildekodebasert implementering av Microsofts .NET Framework. Den skal bidra til bedre portabilitet av programvare mellom Windows og Linux. Prosjektet ledes av Novell.

Mono er inkludert i en rekke Linux-distribusjoner, inkludert Red Hat-støttede Fedora Core 6. Flere relativt kjente programmer, som F-Spot, Beagle og Tomboy, er basert på Mono.

Mono er ifølge InternetNews.com dekket av den ferske avtalen om patentbeskyttelse mellom Novell og Microsoft. Samtidig hevdes det fra Mono-utviklernes side at Mono ikke er basert på noen patenterte løsninger og den vil forbli slik også i framtiden.

Men Mono er ikke en del av beta 2-utgaven av Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL 5), som nylig ble annonsert. Selskapet benekter at dette har sammenheng med avtalen mellom Novell og Microsoft, som ifølge Microsoft bare gjelder Novells Linux-produkter.

- Det hadde ingenting å gjøre med det nylige Microsoft-Novell-opplegget å gjøre, sier Joel Berman, en produktmarkedssjef for Red Hat, til InternetNews.com. Diskusjonen om hvorvidt Mono skulle inkluderes skal ha pågått før avtalen mellom Microsoft og Novell ble annonsert.

Berman oppgir i stedet tekniske begrensninger i Mono som årsak til at Mono ikke vil være en del av RHEL 5.

- Vi liker ikke det faktum at det er veldig enkelt å skrive ting i Mono og portere dette til Windows, mens det er veldig vanskelig å ta en Windows-applikasjon og flytte denne over til Linux, sier han.

- Vi mener også at den komplette Java-tilnærmingen med Web Services funger helt fint. Selvfølgelig har vi med JBoss forpliktet oss sterkt til akkurat det.

Red Hat kjøpte JBoss i 2005.

- Vi har ikke hatt mange kunder som har fortalt at de planlegger en virkelig infrastruktur på Mono uover skrivebordet. I jeg vil si at alle vi snakker med, spesielt de som ser på Web Services, bruker Java, sier Berman.

Når det gjelder de tre nevnte Mono-baserte applikasjonene, mener Berman at det i de fleste tilfellene finnes andre alternativer som er like gode.

Til toppen