BEDRIFTSTEKNOLOGI

Red Hat vil utvide Microsofts skoleforlik

Red Hat tilbyr gratis operativsystem og applikasjoner, slik at Microsoft kan bruke sitt bidrag til skoleforliket på billige PC-er i stedet for dyr Windows-programvare.

21. nov. 2001 - 10:29

Reaksjonene har vært svært delte på det forliket som Microsoft kunngjorde i går for å løse de mange private søksmålene som rammer selskapet i kjølvannet av det store monopolsøksmålet fra USAs justisdepartement og flere delstater. Forliket innebærer at Microsoft forsyner de fattigste 14 prosent av USAs grunnskoler - til sammen 12.500 skoler - med 200.000 PC-er, programvare, opplæring og support. Det skal godkjennes av en føderal dommer tirsdag neste uke.

De samlede utgiftene vil overstige en milliard dollar over fem år. Microsoft regnskapsfører avskrivninger på 550 millioner dollar i inneværende kvartal.

Forliket gjelder ikke private søksmål i California og noen andre delstater der myndighetene mener forliket ikke gir skolene reelle fordeler på lang sikt.

En analytiker ved International Data Corp ser på forliket som en stor seier for Microsoft, og peker på at den vil gi selskapet store fordeler i forhold til konkurrenter på skolemarkedet.

I USA har Apple satset hardt på skolemarkedet. En talsperson for Microsoft sier til Associated Press at skoler kan be om at det skaffes Mac framfor PC-er, men innrømmer at de som velger PC-er vil få mer programvare gjennom forliksbetingelsene enn de som velger Mac.

Utdanningsorganisasjonene er delte. National Education Association er for, mens Center for Education Reform mener forliket i hovedsak dreier seg om PR for Microsoft, og har lite med bedring av skoleverket å gjøre.

Linux-distribuøren Red Hat har foreslått å endre forliket ved å erstatte dyr Microsoft-programvare med billig Linux og gratisapplikasjoner, og sagt seg villig til å bidra med gratis system- og kontorvare til alle PC-ene som Microsoft deler ut. Red Hat mener det vil gjøre det mulig å utvide forliket fra 200.000 PC-er til en million, slik at hver skole får fem ganger så mange maskiner - 70 i snitt i stedet for 14 - uten at det koster Microsoft noe ekstra.

Mens Microsoft vil kreve penger for å fornye skolenes programvarelisenser når forliksperioden på fem år utløper, forplikter Red Hat seg til å oppgradere Linux-varene gratis til evig tid gjennom sine online distribusjonskanaler.

Red Hat-varianten av forliket har dessuten den virkningen at Microsoft ikke får større innpass på skolemarkedet. Selv om også Red Hat meler sin egen kake, er det verdt å tenke på at forliket skulle være en straff for Microsoft, selv om selskapet ikke innrømmer å ha gjort noe galt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.