Redaksjonell omtale av alkohol er lov

På Apéritif kan man se på pollisten og bestille vin. Apéritif fungerer da som et 'mellomledd' som fakser bestillingen til nærmeste pol. - Dette er redaksjonelt og dermed lov, sier ansvarlig redaktør Jan H. Amundsen.

På Apéritif kan man se på pollisten og bestille vin. Apéritif fungerer da som et 'mellomledd' som fakser bestillingen til nærmeste pol. - Dette er redaksjonelt og dermed lov, sier ansvarlig redaktør Jan H. Amundsen.

Vinmonopolet må vente på lov fra myndighetene til å vise sine produkter på Internett.
Les om digi.no's omtale her
Forbudt å importere vin via nettet
Vin på nettet tidligst til høsten
Ved første øyekast kan det virke som lovgivningen er inkonsekvent på dette området; hvorfor kan ikke Vinmonopolet få vise sine produkter på Internett når magasinet Apéritif kan?


Svaret er enkelt.

- Apéritif er et redaksjonelt produkt. Ingen kan hindre et magasin i å omtale noen produkter - heller ikke vin. Dessuten selger vi ikke vin. Vi tilrettelegger og tjener ikke en krone på bestillingstjenesten; vi tilbyr våre lesere en ekstra-service ved at vi videresender bestillingen for dem.

Dette sier ansvarlig redaktør i Apéritif, Jan H. Amundsen, til digi.no. Amundsen er tidligere redaktør av reklamebladet Kampanje.

Apéritif har 14.000 abonnenter på sitt e-post nyhetsbrev og forrige uke hadde nettsidene 110.000 sidevisninger.

- Helse- og sosialdepartementet har ikke sagt noe på dette. De liker det ikke, men det er pressefrihet i dette landet. Vi annonserer ikke for alkoholholdige produkter, men omtaler dem redaksjonelt.

- Vi formidler noe Polet har gjort i mange år. Polet selv har ikke lov til å presentere annet enn vare- og produktnummer. Det blir ikke akkurat noen sprek tjeneste. Pollista har i tillegg en tilfeldig beskrivelse av produktene. Men de har jo ikke noe valg - de må være nøytrale, sier Amundsen.

Pollisten som presenteres på Apéritif, derimot, inneholder tilgjengelige polvarer beskrevet av profesjonelle smakere for magasinet. I tillegg opplyses det om pris og matretter som anbefales til vinen.

Vin-redaktøren har bygget opp nettmagasinet på deltid i løpet av de siste fire årene og er stolt av resultatet.

- Nå kan man til og med få ukens vin på WAP, forteller han. - Hver uke anbefales en ny vin som beskrives fyldig og 'objektivt'. Med det menes at Apéritif godt kan si at en vin ikke er verd prisen, dersom det er det vi mener. Hele pollista vil også komme på WAP etter hvert. Sannsynligvis til sommeren, avslutter Amundsen.

Til toppen