JUSS OG SAMFUNN

Redaktør synes streikende skal streike - ikke lage nettavis

Sjefredaktør Einar Hanseid i Aftenposten synes det hadde vært OK om journalistene som streiket faktisk streiket - og ikke jobbet for å få ut en nyhetsavis på Internett.

31. mai 2002 - 08:39

Oslo Journalistklubb (OJ) har satt sammen en internettbasert nyhetsavis som skal vare hele journaliststreiken. En egen avis for de streikende som skal holde nordmenn oppdatert, er ingen ny idé, men ble brukt også ved forrige journalistiske storkonflikt i 1990 da det ble gitt ut en streikeavis kalt Avisa.

I år heter den Avisa.no og dekker det allmenne nyhetsbildet som en hvilken som helst annen dagsavis på papir eller internettavis. Frp-formann Carl I. Hagen har allerede markert sitt standpunkt, som han hevdet han også gjorde i 1990 og har nektet å la seg intervjue av journalister fra Avisa.no.

Hagen mener journalistene begår streikebryteri ved å gi ut et produkt han hevder er i konflikt med arbeidsgivernes interesser.

Einar Hanseid.
Einar Hanseid.

Sjefredaktør Einar Hanseid i Aftenposten er heller ikke overvettes glad over situasjonen. Selv gir han ut en rendyrket annonseavis på papir og oppdaterer ikke nettutgaven.

- Avisa.no er i pakt med tradisjonen fra forrige streik den gang det var papiravis. På den måten holder de seg til en tradisjon de har etablert. På den annen side synes jeg det er ryddig at de som er i streik faktisk er i streik. Det bør holdes fast ved noen prinsipper, presiserer han overfor digi.no.

Sjefredaktør Bernt Olufsen i VG gir ikke ut en papirutgave i det hele tatt. Og på Internett tar redaksjonsledelsen i VG Multimedia seg av de viktigste oppdateringene.

Les saken her:

- Det er et komplisert spørsmål. Det finnes argumenter for og i mot en streikeavis. Jeg velger å ikke kommentere det og betrakter det som et spørsmål jeg ikke må ha sterke meninger om på dette tidspunktet, sier han.

Konkurrenten Dagbladet har også journalister i streik. Det fører til at flere redaktører i papirutgaven blir permittert, noe de også er blitt hos Aftenposten, ifølge NRK.

Hos tabloidavis nummer 2 i Norge, er imidlertid nettstedet i drift. Datterselskapet DB Medialab er ikke medlem av arbeidsgiverorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening og kan kjøre full fres online.

Sjefredaktør John Olav Egeland synes ikke nettaviskonkurrenten Avisa.no er noe problem, så lenge juridiske eksperter har gitt sitt tilsagn til at utgivelsen befinner seg innenfor norsk lov.

- Etter hva jeg skjønner i en uttalelse fra professor Henning Jakhelln er utgivelsen et legalt virkemiddel i en arbeidskonflikt. Da er det helt OK for meg, sier Egeland til digi.no. Det jusprofessor Jakhelln ved Universitetet i Oslo har sagt tidligere, er at det er like lovlig at de streikende arbeidere prøver å skaffe seg annet arbeid, som at arbeidsgiverne forsøker å stoppe utgivelsen av en streikeavis. Begge deler vil blir betraktet som en del av arbeidskampen, sier han til nettavisen Propaganda.

Det Egeland har større problemer med, er bakgrunnen for å gi ut ad-hoc-avisen.

- Det som lyder litt hult er at det de påberoper seg et samfunnsansvar. Det blir litt mye for meg, sier han.

Det er hans kollega i Dagbladet, Trygve Aas Olsen, som har uttalt dette. Olsen fungerer som nestsjef i Avisa.no og er ikke spesielt fornøyd med sin egen sjefs uttalelse.

- Vi føler det samme som enhver Dagblad-redaktør vil gjøre. Det overrasker meg at Egeland ikke erkjenner det samme samfunnsansvaret, sier Olsen til digi.no og mener at nettavisvirksomheten ligger godt innenfor det de har lov til.

- Dette har blitt vurdert juridisk i Journalistlaget av eksperter på arbeidsrett. Det er ikke i strid med arbeidskontraktene våre, de er nemlig opphevet når vi er i streik. Vi vil ikke være på jobb i streikeperioden, og Avisa.no legges ned umiddelbart etter at streiken er avblåst, sier Olsen.

Han fastholder at de mellom 40 og 50 journalistene som jobber sammen på en internettkafé på Grünerløkka i Oslo, har et samfunnsansvar overfor nordmenn flest.

- Vi vil gjerne begrense skadevirkningene overfor tredjeperson. Vår hensikt med streiken er å ramme motparten, ikke leserne. Når vi ser behovet for journalistikk, så blir vi våre egne arbeidsgivere og gir ut en riksdekkende avis, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Her er mer om streiken:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.