Redd Barnas nettvett avvist som «søppel»

Norske og svenske forskere mener Redd Barnas regler for nettvett er farlige for barn.

Redd Barnas nettvett avvist som «søppel»

Norske og svenske forskere mener Redd Barnas regler for nettvett er farlige for barn.

Oslo (NTB): Redd Barnas regler for nettvett setter barnas sikkerhet i fare og øker sjansen for nettbaserte overgrep, mener kjente forskere.

Les nettvettreglene her.

– Kast nettvettreglene i søppelbøtta. De er ikke bare unyttige. De kan også være direkte farlige, sier forsker Elza Dunkels som arbeider ved Umeå universitet i Sverige.

Forskeren mener Redd Barnas ti råd for trygg nettbruk kan bli en oppfordring til et skjult liv, skriver Dagsavisen.

– Ikke bare blir barna på denne måten fortalt at nettet er noe farlig de skal passe seg for. Når ungene opplever at de strenge reglene ikke passer inn i deres sosiale, digitale hverdag, blir det en oppfordring til et skjult liv, sier hun.

– Frykt, uvitenhet og voksen selvgodhet gjør at vi roper på strenge regler, overvåking og nettfilter. I virkeligheten er det nettopp dette som gir oss en uhåndterlig situasjon fordi barna lever i to parallelle verdener, sier forskeren.

Hun får støtte fra Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg. Han mener at særlig Redd Barnas råd om anonymitet kan være farlig, og fraråder bruk av skjult identitet fordi det blir feil å kreve at barn skal opptre med to identiteter, når skillet mellom internettvirkeligheten og den fysiske virkeligheten i dag er utvisket.

– Anonymiteten skulle være en beskyttelse, men kan i stedet fremme kontakten mellom barn og pedofile, sier forskeren.

Kaja Hegg, rådgiver for internettrelaterte overgrep i Redd Barna, sier hun forstår kritikken, men gjør det klart at organisasjonens mål er å forebygge og bekjempe vold og overgrep mot barn. Mange barn er naive og lar seg lett lure, mener Hegg.

    Les også:

Til toppen