Redd Barnas nettvett avvist som «søppel»

Redd Barnas nettvett avvist som «søppel»

Norske og svenske forskere mener Redd Barnas regler for nettvett er farlige for barn.

Oslo (NTB): Redd Barnas regler for nettvett setter barnas sikkerhet i fare og øker sjansen for nettbaserte overgrep, mener kjente forskere.

Les nettvettreglene her.

– Kast nettvettreglene i søppelbøtta. De er ikke bare unyttige. De kan også være direkte farlige, sier forsker Elza Dunkels som arbeider ved Umeå universitet i Sverige.

Forskeren mener Redd Barnas ti råd for trygg nettbruk kan bli en oppfordring til et skjult liv, skriver Dagsavisen.

– Ikke bare blir barna på denne måten fortalt at nettet er noe farlig de skal passe seg for. Når ungene opplever at de strenge reglene ikke passer inn i deres sosiale, digitale hverdag, blir det en oppfordring til et skjult liv, sier hun.

– Frykt, uvitenhet og voksen selvgodhet gjør at vi roper på strenge regler, overvåking og nettfilter. I virkeligheten er det nettopp dette som gir oss en uhåndterlig situasjon fordi barna lever i to parallelle verdener, sier forskeren.

Hun får støtte fra Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg. Han mener at særlig Redd Barnas råd om anonymitet kan være farlig, og fraråder bruk av skjult identitet fordi det blir feil å kreve at barn skal opptre med to identiteter, når skillet mellom internettvirkeligheten og den fysiske virkeligheten i dag er utvisket.

– Anonymiteten skulle være en beskyttelse, men kan i stedet fremme kontakten mellom barn og pedofile, sier forskeren.

Kaja Hegg, rådgiver for internettrelaterte overgrep i Redd Barna, sier hun forstår kritikken, men gjør det klart at organisasjonens mål er å forebygge og bekjempe vold og overgrep mot barn. Mange barn er naive og lar seg lett lure, mener Hegg.

    Les også:

Til toppen