ENERGIEFFEKTIVITET

Redd miljøet - og spar penger

IT-bruk er et strømsluk. Her er en liste over hva du og IT-ministeren kan gjøre - og samtidig spare penger:

27. apr. 2007 - 11:27

Miljøproblemene er på alles lepper nå som været og mange andre bevis begynner å bli mye tydeligere på de raske miljøendringene.

Behovet for at alle bransjen skal bidra er prekært og IT-bransjen er en miljøversting, for selv om vi ikke ser eksosen, sluker IT-utstyr enorme mengder strøm som for det meste er skapt med kullfyring. Også produksjon og transport av IT-utstyr fra den andre siden av verden gir store utslipp.

Analyseselskaper Gartner fokuserer vanligvis på teknikk og markedsendringer, men har nå laget en annerledes rapport på hva IT-sjefer og særlig de i offentlig sektor kan gjøre. Listen over tiltak fremstår også som en ferdig plan for IT-ministere som Heidi Grande Røys over tiltak hun kan treffe.

IT-ministere som Røys er nå under press på å både legge frem krav til mer miljøvennlig IT-bruk og må dessuten vise vei selv.

Her er Gartners ideer til hvordan IT og IT-bransjen selv kan redusere miljøutslippene:

Moderne IT-systemer kan brukes til å detaljstyre trafikkbilde med dynamiske trafikk-skatter.

Avanserte flåtestyringssystemer kan med planlegging og GPS-bruk effektivisere alle former for transport.

Smart bygg kan styre oppvarmning og avkjøling bedre og redusere energiforbruket

IT-bransjen og IT-politikere må øke bruken av solenergi. Slik bruk vil dog utfordre dagens IT-systemer, noe IT-sjefer må begynne å planlegge for.

Fjernarbeide: Å la flere arbeide hjemmefra blir stadig enklere når båndbredden øker og de fleste systemer kan serveres over nettet.

En annen faktor som Gartner ser ut til å ha glemt er bruk av bærbare PCer - de spiser mindre strøm enn stasjonære.

Nettbaserte tjenester: Å la kunder og publikum betjene seg selv over nettet gir miljøgevinster på mange måter, blant annet gjennom mindre bruk av papir som må transporteres og administreres.

Skatte-endringer: IT-ministere bør se på lovverket og skattereglene for å oppmuntre til miljøbesparende tiltak for å skifte ut gammelt strømslukende utstyr, på samme måte som man har støttet utskifting av ovner og vinduer.

Konsolidering av systemer: IT-sjefer bør begynne å ta med miljøfaktoren som en egen verdi i sin planlegging - i tillegg til at strøm bare vil bli dyrere. Kutt i strømforbruk på server-rommet gir ofte en dobbel effekt fordi det reduserer kjølingsbehovet like mye. Bedre planlegging kan gi mer sentraliserte og konsoliderte systemer der hver server utnyttes bedre, påpeker Gartner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.