Redder arbeidsplassene, ikke bedriften

Indiske myndigheter har gitt klar beskjed om hva kriminelle IT-ledere kan vente seg.

Redder arbeidsplassene, ikke bedriften

Indiske myndigheter har gitt klar beskjed om hva kriminelle IT-ledere kan vente seg.

Denne artikkelen ble oppdatert kl 1410 fredag 16. januar 2009. Se det siste avsnittet.

Indias fjerde største IT-selskap Satyam har myndighetene på nakken etter at toppledelsen innrømmet regnskapssvindel for en milliard dollar.

    Les også:

Satyam kjører IT-tjenester for store internasjonale selskaper som General Electric, General Motors, Nissan og Microsoft, og har 53 000 ansatte. Selskapet har praktisk talt null likvider igjen, men skal ha funnet nærmere 350 millioner dollar i realiserbare fordringer.

Myndighetene sparket i helgen hele Satyams styre og utnevnte et nytt. De tre første som ble utnevnt er siden supplert av tre til.

Selskapets aksjonærer har presset på for å få myndighetene til å garantere for den videre driften.

I går fikk de det endelige svaret. Indias viseindustriminister Ashwani Kumar sa at regjeringen ikke vil subsidiere lovbrudd og svindel, verken direkte eller indirekte.

Han la til at regjeringen vil gjøre alt den kan for å berge de 53 000 arbeidsplassene. Tidligere hadde handelsminister Kamal Nath ikke avvist muligheten for at regjeringen kunne berge selve selskapet. Dette ble siden avsannet av økonomiminister Ashok Chawla.

En norsk ekspert på indisk IT, Espen Andersen ved BI, sa i forrige uke til digi.no at man kan vente et hendelsesforløp der Satyam stykkes opp etter kontrakter, og der både arbeidsplasser og drift berges. Han tror dette vil skje ganske raskt.

Revisjonsselskapene KPMG og Deloitte har fått i oppdrag å framstille et korrekt bilde av Satyams finansielle situasjon. Revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers, som har revidert Satyams regnskaper de siste åtte årene, har fått sin avtale terminert av det nye styret.

Tre avsatte toppledere i Satyam er varetektsfengslet, og søker å bli løslatt mot kausjon.

Den nye ledelsen i Satyam sier de gjør det de kan for å samarbeide med den pågående politietterforskningen.

Oppdatering kl 1410:
En analytiker i Ovum, Krishnamurthy Iengar, skriver at den likvide situasjonen i Satyam er så prekær at selskapet ikke har tilstrekkelige midler til å betale lønninger i januar. I et forsøk på å kutte utgiftene, sier Satyam opp ansatte i USA, Australia, New Zealand og Europa. Iengar mener videre at det offisielle tallet på 53 000 ansatte i Satyam er sterkt overdrevet.

    Les også:

Til toppen