JUSS OG SAMFUNN

Redder digital skattekiste

IT-minister Rigmor Aasrud lover å sikre 8,4 millioner dokumenter.

- 8,4 millioner dokumenter vil ikke forsvinne, sier fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud.
- 8,4 millioner dokumenter vil ikke forsvinne, sier fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud. Bilde: Per Ervland
20. sep. 2010 - 08:09

Den 18. mai ble tjenesten Offentlig elektronisk postjournal (OEP) endelig åpnet, etter flere års utsettelser.

Her kan du kikke forvaltningen i kortene. Alle som vil kan bestille innsyn i dokumenter og e-post som sendes til og fra offentlige etater, tilsyn, departementer osv.

Dette er en mulighet bare pressen hadde tidligere, gjennom den passordbeskyttede tjenesten Elektronisk postjournal (EPJ), som ikke lenger oppdateres.

Men det ligger et hav av gammelt innhold i EPJ - nærmere bestemt 8.421.800 journalposter med dokumenter som strekker seg 17 år tilbake i tid.

Mange har fryktet at denne digitale skattekisten ville forsvinne og dataene gå tapt, nå som tjenesten er erstattet av OEP.

Bekymrede presse- og forskningsorganisasjoner ba fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud gripe inn og sikre innholdet i begynnelsen av måneden.

Fredag kom svaret. Aasrud lover at dokumentsamlingen får leve videre.

- La det være helt klart: 8,4 millioner dokumenter som i dag ligger i den gamle elektroniske postjournalen kommer ikke til å forsvinne, sier IT-ministeren i en pressemelding.

EPJ skal nå videreføres som et historisk arkiv. Fornyingsdepartementet sier at formen på dette ennå ikke er bestemt, men at journalen vil være fullt operativ fram til sommeren 2011.

- Det gir oss brukbart med tid til å vurdere ulike løsninger, sier Rigmor Aasrud, som peker på at det vil være en del praktiske, funksjonelle, juridiske og personvernmessige hensyn å ta stilling til.

I tillegg har Riksarkivet vedtatt at dataene fra EPJ skal bevares. Journalinformasjonen fra den gamle postjournalløsningen skal altså overføres til Riksarkivet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.