Redder Kodak

En rekke IT-konkurrenter har gått sammen for å kjøpe patenter.

Redder Kodak
Selv om Kodak kanskje er mest kjent for fotografisk film, har selskapet en rekke patenter knyttet til digital bildebehandling. Verdens første digitale kamera ble utviklet av Kodak allerede i 1975, men selskapet unnlot å tilby det kommersielt av frykt for at det ville true hovedvirksomheten. Bilde: Chris Hondros/Getty Images/All Over Press

Eastman Kodak slåss en hard kamp mot konkurs, men kan bli reddet av patentsalg. Onsdag ble det klart at deres patentportefølje, som består av 1 100 patenter, har blitt kjøpt for 525 millioner dollar.

Det mest interessante er kanskje hvem som har sikret seg porteføljen. Konsortiet som har vunnet frem med sitt bud består nemlig av en rekke konkurrenter. Tidligere har det blitt rapportert at Apple og Google er deltagere, men også Facebook og Samsung er deltagere i gruppen som nå har sikret seg en rekke patenter for elektronisk bildebehandling og overføring.

Dermed står Apple sammen med erkefiende Samsung og sin konkurrent Google. Googles konkurrent innen sosiale medier og reklamesalg, Facebook, har også en bit av kaken. Det melder Wall Street Journal.

Prisen er imidlertid langt under hva Kodak hadde forventet. De har argumenter for at porteføljen har en verdi på rundt 2,6 milliarder dollar. En av grunnene til at prisen ikke ble jekket betydelig opp, er at de interessante kjøperne slo seg sammen om ett bud, i stedet for å starte en budkrig seg imellom.

For Kodak er det uansett helt avgjørende at de fikk salget igjennom. Pengene kan brukes til å nedbetale gjeld for det konkursrammede selskapet. Det sikrer også at selskapet får en sårt tiltrengt refinansiering på 830 millioner dollar. Denne refinansieringspakken fikk de tilsagn på i november, forutsatt at de klarte å hoste opp over 500 millioner dollar på salg av patenter.

Filmselskapet Kodak knakk ryggen etter at de ikke klarte å gå fra kjemiske til digitale bilder. Nå har de gitt opp kampen om å bli en aktør i fotomarkedet, og vil heller satse på å selge bildesystemer for printing og innpakning.

Salget av porteføljen må imidlertid godkjennes av konkursdomstolen, etter at Kodak begjærte seg konkurs under de amerikanske Chapter 11 reglene i januar i år.