JUSS OG SAMFUNN

Redder nettjeneste

Slettmeg.no får fortsette, men uten Datatilsynet og Facebook.

IT-minister Rigmor Aasrud sikrer at Slettmeg.no fortsetter, men ikke hos Datatilsynet.
IT-minister Rigmor Aasrud sikrer at Slettmeg.no fortsetter, men ikke hos Datatilsynet. Bilde: Per Ervland
21. nov. 2011 - 15:52

Det vakte oppsikt da digi.no kunne avdekke at IT-minister Rigmor Aasrud tidligere i høst ba Facebook om penger for å drifte nettjenesten Slettmeg.no.

Slettmeg.no gir råd og veiledning til mennesker som opplever å bli krenket og som ønsker å få fjernet informasjon om seg selv på nettet. Det har så langt vært et prøveprosjekt, og i årets statsbudsjett hadde ikke fornyingsdepartementet funnet midler til permanent drift.

Datatilsynet, som drev tjenesten, hadde ikke budsjettmidler til å opprettholde tjenesten med dagens omfang. Alt tydet derfor på at slettmeg.no hadde vært nettopp slettet fra og med 2012.

Mandag ettermiddag kom imidlertid beskjeden om at Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) tar over driften,

– Jeg er veldig glad Norsis har påtatt seg å drifte slettmeg.no. Slettmeg.no er en viktig tjeneste for de som har opplevd krenkelser på nettet. Dette gjelder ikke minst de unge. Ungdom er blant de mest sårbare på nettet og har ofte ikke økonomi og kompetanse til å løse dette helt alene, uttaler Rigmor Aasrud i en pressemelding.

Overføring av driften av slettmeg.no fra Datatilsynet til NorSIS skal skje på en slik måte at brukerne ikke opplever brudd i slettehjelpstjenesten.

Det er neppe tilfeldig at beskjeden kommer nettopp i dag. Rigmor Aasrud skal etter planen dele ut IT-Sikkerhetsprisen på årets Rosing-arrangement i regi av Den norske Dataforening. Der er Slettmeg.no en av finalistene, og det hadde vært rart om statsråden hadde delt ut en pris til en tjeneste hun selv er ansvarlig for å nedlegge.

Hva som skjer med statsrådens frieri mot Facebook er ikke kjent. Men det er klart at Facebook ønsket å være i dialog med norske myndigheter for å sikre at Slettmeg.no fortsatte som tjeneste og inviterte tidligere i år seg selv til å delta på diskusjoner med norske myndigheter og øvrig nettbransje om saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.